16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa G - Portugalia

CM 2014: Grupa G – Portugalia

Este al doilea mondial la care Portugalia ajunge cu emoţii, după ce joacă barajul de calificare. Portugalia şi-a împărţit punctele, dar şi golurile cu rivala din grupă, Rusia-a fost 1-0 pentru fiecare dintre cele două echipe pe teren propriu.

Azerbaidjanul a cedat acasă cu 0-2, şi n-a pus probleme nici în Portugalia, unde lusitanii s-au impus clar cu 3-0. Israelienii s-au ţinut mai bine, a fost 3-3 pe terenul lor şi 1-1, în Portugalia. Doar două puncte din această dublă pentru Portugalia. Irlanda de nord a smuls Portugaliei un punct, a fost doar 1-1 pe teren lusitan, însă în Irlanda, lusitanii au recuperat tot, au reuşit un 4-2. În fine, Portugalia a maid at piept cu naţională micuţului stat Luxemburg. A fost 2-1 în deplasare, pentru lusitani, şi 3-0, în faţa propriilor fani. Doar locul doi în grupă pentru lusitani care mai aveau un test pentru  a pune mâna pe biletele de la Mondial. Au avut noroc la tragerea la sorţi, au dat peste Suedia care n-a reuşit să le încurce planurile, a fost 4-2 pentru Portugalia. Eroul lusitanilor a fost nimeni altul decât Christiano Ronaldo care a marcat toate cele patru goluri pentru echipa condusă de Paulo Bento.

Portugalia a mers pentru prima dată la un campionat mondial la ediţia din Anglia, din 1966. Însă ce debut a fost atunci! Generaţia de aur a Portugaliei a dat de pământ cu Brazilia pentru un loc în careul de aşi al competiţiei, acolo unde a cedat în faţa gazdelor. A urmat meciul pentru locul trei cu naţionala Uniunii Sovietice câştigat de lusitani. Portughezii nu au deloc amintiri plăcute legate de Mondialul care a urmat. Chiar dacă şi-au luat revanşa în faţa englezilor, în Mexic, au ieşit din grupe, după ce au pierdut în faţa mai modestelor Maroc şi Polonia. Portugalia a absentat de la ediţiile din Italia-1990, USA-1994 şi Franţa-1998, dar a revenit în 2002 la mondialul din Korea/Japonia. N-a fost deloc u noroc- au jucat doar în grupe. Alta a fost însă povestea patru ani mai târziu, în Germania. Pregătişi de Felipe Scolari, omul care a adus Brazilia pe  primul loc al lumii, în 2002, lusitanii au ajuns până în semifinale. Zinedine Zidane din penalty a spulberat însă visul frumos al primei finale de turneu final. Iar ghinionul a continuat şi în meciul pentru locul trei, câştigat de Germania. Africa de Sud n-a fost pe placul portughezilor care au fost eliminaţi în şaisprezecimi, cu 1-0 de Spania.

Christiano Ronaldo este poate prea zăpăcit, însă pe teren e omul care a dus Portugalia la Mondial. Aşa că a câştigat inima fanilor. Aşteaptă să confirme şi pe pământ Brazilian însă e clar- toată suflarea lusitană îşi pune speranţele în jucătorul lui Real Madrid. Nu e singurul jucător cheie al Portugaliei- Pepe şi Bruno Alves, Joao Pereira şi Fabio Coentrao sunt şi ei jucători care pot strica planurile adversarilor. Ar mai fi şi mijlocaşul Joao Moutinho, în timp ce de la Nani se aşteaptă să strălucească în umbra lui CR7.

Incontestabil Luis Figo este omul cu cele mai multe selecţii la naţională. Este, de altfel, poate cel mai cunoscut portughez. Cele mai multe goluri marcate le are Pauleta care a punctat de 47 de ori pentru naţională sa. Portugalia a jucat primul său meci official cu Spania. A pierdut cu 1-3, la Madrid, în noiembrie 1921. Eusebio, Luis Figo, Sergio Conceicao, Paul Futre, Rui Costa, Coluna, sau Simoes sunt doar câţiva dintre fotbaliştii portughezi care au cucerit inimile fanilor cu jocuri de excepţie.
Eu au ţinut Portugalia în topul primelor 50 de naţiuni din fotbal. Acum, lusitanii sunt pe 10. Au fost pe trei în 2010. Le-a mers lşi prost dar nu au coborât mai jos de locul 43- în august 1998.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă