12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa G - SUA

CM 2014: Grupa G – SUA

Statele Unite au mers bine în meciurile preliminare pentru un loc la campionatul mondial. 3-1 acasă cu Antigua, Barbuda şi Guatemala, 1-1 în Guatemala, 1-2 în Jamaica, 1-0 acasă cu Jamaica, apoi 2-1 în Antigua şi Barbuda. A urmat apoi ultima fază a grupelor, cu 1-2 în Honduras si 1-0 acasă,  1-0 cu Costa Rica, si 3-1 în deplasare, pentru Statele Unite. 0-0 în Mexic şi 2-0 acasă, 2-1 în Jamaica şi 2.0 acasă, 2-0 cu Panama şi 3-2 în Panama.

Eşecul din Honduras a ridicat multe semne de întrebare, iar tactica şi abordarea lui Jurgen Klinsmann au fost contestate. Toate au fost însă doar o amintire la sfârşitul campaniei când neamţul de la cârma naţionalei Statelor Unite a adus calificarea la mondial de pe primul loc. Klinsmann a făcut experiemente cu echipa Statelor Unite- a folosit jucătpri vechi pe poziţii noi, a schimbat echipa şi a creat o altă atmosferă şi competitivitate în echipă. A câştigat astfel 7 din cele 10 meciuri jucate, a pierdut doar unul şi a terminat pe primul loc la patru puncte distanţă de Costa Rica.

Americanii au fost la turneele finale ale întrecerii mondiale încă de la prima ediţie. Foarte masivi ca jucători, americanii au trecut pe rând cu 3-0 pe Paraguay şi Belgia în 1930 şi au terminat pe locul trei, cel mai bun rezultat obţinut vreodată de o echipă din afara Europei sau a Americii de Sud. Patru ani mai târziu, nord-americanii au ieşit din faza grupelor, însă în 1950 , în Brazilia, ajutaţi de prestaţia senzaţională a portarului Frank Borghi, au învins Anglia pe Belo Horizante. După ce în 1990, americanii au ieşit iar după prima etapă, în 1994 au găzduit turneul final şi au ajuns în fazele eliminatorii ale competiţiei. Patru ani mai târziu au terminat ultimii turneul din Franţa, pentru ca în 2002, să fie la un pas de semifinale. 2006 a fost din nou cu ghionion pentru că Statele Unite nu au ieşit din grupe. Turneul din Africa le-a fost pe plac americanilor care au trecut testul şi au jucat şi meciul din şaisprezecimi.

Jozy Altidore de la Sunderland, Clint Dempsey, Landon Donovan, Michael Bradley şi Tim Howrad sunt jucătorii pe care Klinsmann  va miza la Rio de Janeiro.  

Primul meci, neoficial, jucat de Yankei a fost în noiembrie 1885, 0-1 cu Canada. Primul meci official a fost însă cu o reprezentativă europeană. A fost 3-2 cu Suedia, la Stockholm, în 1916.

Statele Unite se pot lăuda cu performanţe fabuloase în fotbal- au un argint olimpic în 1904 şi un bronz mondial în 1930.

Cobi Jones este jucătorul cu cele mai multe selecţii-164 de jocuri în tricoul yankeilor. Golgheter este însă Landon Donovan cu 45 de goluri.

Statele Unite sunt pe locul 18 în ierarhia FIFA. CEa mai bună clasarea a fost locul 4, în aprilie 2006. Statele Unite ale Americii nu au coborât niciodată mai jos de locul 35. S-a întâmplat însă în octombrie 1997.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă