15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa H - Belgia

CM 2014: Grupa H – Belgia

Diavolii roşii din Belgia au stat la cutie, cum se spune în sport, mai mulţi ani şi au pregătit marea revenire pe scena fotbalului mondial. Şi se poate spune că le-a ieşit. CU o generaţie nouă, proaspătă, belgienii au câştigat grupa A  preliminatră cu 8 victorii şi 2 egaluri, un golaveraj de 18-4 şi 26 de puncte.

Belgia a învins Serbia în ambele partide din preliminarii- a fost mai întîi 2-1 pe teren propriu şi apoi 3-0 în deplasare. Nici macedonenii nu le-au pus probleme şi au cedat cu 0-1 în Belgia, si 0-2 la ei acasă. 2-0 a fost pentru belgieni în ambele meciuri cu Scoţia. Croaţia s-a ţinut mai bine în Belgia unde a obţinut un punct după ce a marcat o singură dată în poarta diavolilor pentrzu remiza la 1. Acasă, însă, au cedat la două goluri distanţă şi nu au mai punctat deloc. Tot la 2 goluri a cedat şi Ţara Galilor chiar în faţa propriilor fani pentru ca în meciul retur, în Belgia, să fie 1-1.

Aflată printre membrii fondatori ai FIFA, Belgia a participat la 11 turnee finale de mondial şi a fost una dintre echipele de temut în perioada 1982-2002. În 1998, sub bagheta lui Georges Leekens, Belgia a terminat pe trei în grupă şi a plecat mai devreme acasă. Patru ani mai târziu, a ieşit din grupe pentru a mai juca un singur meci- a pierdut în şaisprezecimi cu Brazilia. Cea mai bună performanţă a Belgiei a fost în 1986, când diavolii roşii au ajuns până în semifinalele turneului din Mexic. Au pierdut atunci în faţa Argentinei.

Pe hârtie, Belgia poate alinia la startul competiţiei de la Rio de Janeiro mai multe vedete internaţionale care fac spectacol la cluburile mari din Europa. Nacer Chadli, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois sau Toby Alderweireld sunt printre cei mai cunoscuţi şi iubiţi diavoli roşii. Tinereţea şi prospeţimea lor trebuie îmbinate cu experienţa jucătorilor déjà consacraţi cum sunt Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Axel Witsel, Marouane Fellaini şi Steven Defour  într-o reţetă a succesului pe care Marc Wilmots încearcă să o scrie până la debutul din America de Sud.

Chiar dacă nu a strălucit la mondiale, Belgia are o medalie de aur la care râvnesc toţi sportivii. În 1920, la Antwerp, Belgia a câştigat turneul olimpic de fotbal.

Belgia a jucat primul ei meci official în mai 1904. A fost o întâlnire cu Franţa, disputată la Bruxelles, şi terminată 3-3. Cele mai multe selecţii la naţională le are Jan Ceulemans- 96. Cei mai buni marcatori sunt Bernard Voorhoof şi Paul van Himst, ambii cu câte 30 de reuşite.

Belgia e pe locul 11 în ierarhia FIFA. A fost pe 5 în octombrie 2013 şi nu a coborât niciodată mai jos de locul 71- s-a întâmplat în iunie 2007.

 

 

 

Cele mai citite

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă