10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFotbal feminin: Femeia golgheter din Coreea de Sud, suspectată că ar fi...

Fotbal feminin: Femeia golgheter din Coreea de Sud, suspectată că ar fi bărbat!

O situaţie inedită are loc în Coreea de Sud, acolo unde cea mai bună marcatoare a campionatului feminin de fotbal este suspectată că ar fi de fapt bărbat. Antrenorii a şase din cele şapte echipe din campionat au cerut ca Park Eun-Seon să fie suspendată dacă nu dovedeşte că este femeie, ceea ce a declanşat o polemică în această ţară din Asia, conform Mediafax.

Conducătorii clubului Seoul City, la care este legitimată jucătoarea, au denunţat, joi, demersul antrenorilor, care vor ca Eun-Seon să fie supusă unui test prin care să se demonstreze dacă este femeie.

“Este o gravă încălcare a drepturilor omului”, au afirmat ei într-o conferinţă de presă, solicitând ca tehnicienii respectivi să îşi ceară scuze şi ameninţând că îi vor da în judecată.

Comisia naţională a drepturilor omului din Coreea de Sud a precizat că a primit o solicitare de anchetă. Un înalt responsabil al federaţiei sud-coreene de fotbal feminin a afirmat însă că nu se poate pune problema ca jucătoarea să fie testată.

Vezi şi FOTO Cele mai bune zece jucătoare de fotbal din lume. Nominalizate la Balonul de Aur!

Joi, unul din cei şase antrenori, Lee Sung-Gyun (Suwon FMC) şi-a cerut scuze şi şi-a dat demisia, explicând că demersul său a fost interpretat greşit: “noi doar ne întrebam de ce Park nu este selecţionată în echipa naţională, dacă tot este cea mai bună jucătoare”.

Park a fost selecţionată până acum de 19 ori şi a participat la Cupa Mondială din 2003, dar feminitatea sa a fost pusă la îndoială înainte de Cupa Asiei din 2010, competiţie pentru care nu a fost convocată la naţionala ţării sale.

Park a scris pe Facebook că se simte umilită şi a amintit că în trecut a satisfăcut mai multe solicitări de astfel de testări.

Cazul Park aminteşte de cel al atletei sud-africane Caster Semenya, acuzată că ar fi de fapt bărbat, după titlul mondial în proba de 800 de metri, obţinut în 2009, la Berlin. Testele cerute de federaţia internaţională au arătat că Semenya este femeie, însă are un nivel neobişnuit de ridicat de testosteron.

Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă