10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRegal de tenis la Bucureşti. Legendele sportului alb au făcut spectacol pe...

Regal de tenis la Bucureşti. Legendele sportului alb au făcut spectacol pe zgură

Demonstrativul de tenis din cadrul turneului ATP 250 de la Bucureşti a devenit deja o legendă, iar invitatul special al acestei ediţii a fost Adriano Panatta, fost câştigător al Roland Garros. Iubitorii tenisului din România au avut parte de o seară plină de tenis la cel mai înalt nivel, mai ales că turneul din acest an a sărbătorit 40 de ani de când Ilie Năstase a devenit numărul unu mondial.

„4 stele pline de energie“ este evenimentul prin care Enel România aduce an de an pe zgura de la Bucureşti, în amurgul turneului BRD Năstase-Ţiriac Trophy, foste glorii ale tenisului mondial. Dacă anul trecut John McEnroe, unul dintre cei mai buni tenismeni din istorie, li s-a alăturat pe teren lui Ilie Năstase, Mansour Bahrami şi Andrei Pavel, anul acesta a venit rândul italianului Adriano Panatta să încânte publicul cu loviturile sale.

Sâmbătă seara, înainte de începerea demonstrativului „4 stele pline de energie“, arena centrală a turneului de tenis era deja plină de lume. Tocmai se încheiase finala de dublu, câştigată în premieră pentru al doilea an consecutiv de românul Horia Tecău, însă de această dată în compania lui Max Mirnîi. La puţin timp, au apărut pe teren gladiatorii, Năstase, Bahrami, Pavel şi Panetta.

Dacă ne-am întoarce cu 40 de ani în urmă, atunci când dintre cei patru doar Năstase şi Panetta jucau în circuitul profesionist de tenis meciul ar fi captat atenţia tuturor fanilor tenisului din întreaga lume. Însă meciul din această seară este unul care celebrează sportul alb, măiestria acestui sport şi mai ales pe virtuozii săi.

„Hai, Ilie!“, „Allez Mansour!”

„Hai, Ilie!“ şi meciul începe. Dacă nu se aude „Hai, Ilie!“, se aud aplauze sau „Allez Mansour!” şi astfel publicul îşi încurajează idolii cu fiecare ocazie. Nu se joacă tare, cu lovituri smucite, gândite pentru a smulge un punct adversarului, aşa cum se întâmplă de regulă într-un meci profesionist de tenis. Schimburile de mingi sunt graţioase, asemenea mişcărilor toreadorilor la coridă. Din când în când jocul este întrerupt de diverse trucuri pe care legendarii tenismeni şi le-au însuşit foarte bine şi  care de altfel distrează copios publicul, mai ales copii veniţi de mână cu părinţi sau bunicii.

Două trucuri atrag urale de fiecare dată, fiind preferatele publicului. Unul dintre ele este cel în care Mansour aruncă o minge în înaltul cerului, la zece-douzeci de metri poate, după care calculează cu precizie traiectoria micului punct verde şi prinde mingea fix în buzunarul pantalonilor. Al doilea truc este cel în care atât Panatta, cât şi Ilie Năstase servesc mingea cu spatele. Ceea ce este interesant este faptul că Năstase şi Panatta reuşeau să trimită mingea corect la adversar, fără ca măcar să privească spre jumătatea de teren adversă.

Spre deliciul publicului, Năstase şi Bahrami s-au tachinat non-stop. „Ilie. Unde mergi Ilie?“, îi spunea iranianul, în timp ce Năstase se întorcea către public şi făcea remarci şugubeţe. Bahrami nu l-a „iertat“ nici pe Pavel, ba spunându‑i să dea mai tare, ba arătându-i unde să trimită mingea.

Meciul este întrerupt la un moment dat de „bufonul de la Bucureşti“, aşa cum a rămas în istorie fosta glorie a tenisului, Ilie Năstase, datorită gium-buşlucurilor sale. Sub pretextul unui moment de repaus, Năstase îi dă racheta sa unui copil de mingi, înalt cât fileul de la mijlocul terenul. Are câţiva ani, însă asta nu-l împierdică să smulgă un punct perechii Bahrami-Panetta. Probabil va deveni o tradiţie acest moment, dedicat copiilor de mingi, care rareori ajung în atenţia publicului, deşi în ei se pot ascunde viitori mari campioni.

Unul dintre momentele care arată cel mai bine dexteritatea celor patru foşti campioni este jocul la fileu. Schimburi rapide de mingi, care nici măcar nu ating zgura, fiind lovite din voleu, uluiesc publicul. Astfel de secvenţe sunt rare, chiar şi în cadrul unor turnee ca Roland Garros sau Wimbledon. Regalul de tenis de la Bucureşti s-a încheiat după cum era de aşteptat, cu victoria echipei Năstase-Pavel la finalul unui set lung, scor final 9-8. Meciul a fost mai mult decât divertisment, o adevărată lecţie de tenis, în care cuvintele nu-şi au rostul.

În final, Năstase a adresat publicului un mesaj prin care i-a mulţumit lui Ion Ţiriac pentru eforturile sale de a menţine viu turneul BRD Năstase-Ţiriac Trophy.

Enel România a organizat demonstrativul din cadrul turneului de tenis pentru al şaptelea an consecutiv. 

 

Ilie Năstase

 devine numărul 1 mondial (23.08.1973);

 unul dintre cei mai buni tenismeni din istorie, inclus în Hall of Fame (galeria personalităţilor) din tenisul mondial;

 turnee câştigate: 56 (simplu), 37 (dublu).

 

Adriano Panatta

 numărul 4 mondial (24.08.1976);

singurul jucător care l-a învins pe Björn Borg la Roland Garros, de două ori;

turnee câştigate: 9 (simplu), 16 (dublu).

 

Mansour Bahrami

 a început cariera la 30 de ani, după ce s-a refugiat în Europa de regimul de la Teheran;

a fost unul dintre cei mai proeminenţi jucători la dublu;

turnee de dublu: 9 (un turneu de mare şlem).

 

Andrei Pavel

locul 13 mondial (25.10.2004)

turnee câştigate: 3 (simplu), 6 (dublu);

antrenor al unor jucătoare de mare valoare, precum Tamira Paszek sau Jelena Janković.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă