7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnistSârma ghimpată. Nylonul. Singer. Ombilicul superior. Furdui. Coloana fără sfârșit. Cuba.

Sârma ghimpată. Nylonul. Singer. Ombilicul superior. Furdui. Coloana fără sfârșit. Cuba.

Tradiții. Acum se strâng stânele. Câinii Sumedrului se serbează pentru ca să fete bine oile. Sunt câinii care apără privighetoarea de căpuși, să n-o muște. Sunt zile care se țin spre a fi feriți de lupi. Se tocmesc din nou servitori pe la diferite trebi boierești.

1492. Cristofor Columb descoperă Cuba.

1466. S-a născut cărturarul umanist Erasmus din Rotterdam.

1613. A murit Gabriel Báthory, principe al Transilvaniei.

1675. A murit Gilles Personne de Roberval, matematician francez, cunoscut datorită studierii cicloidei. În 1634 a demonstrat că aria suprafeței aflată sub curba descrisă de mișcarea unui punct pe un cerc, în timp ce cercul face o rotire completă de-a lungul unei linii (cicloida), este exact de trei ori mai mare decât aria cercului respectiv.

1782. S-a născut Niccolo Paganini, violonist, violist, chitarist și compozitor italian. Este unul din cei mai faimoși virtuozi ai viorii și este considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, având o intonație și o tehnică inovativă perfecte.

1811. S-a născut Isaac Merrit Singer, inventator, actor și industriaș american. A fost autorul a numeroase și semnificative îmbunătățiri și inovații ale mașinii de cusut (pe care a adus-o la forma, versatilitatea și funcționalitatea celor de astăzi).

1858. S-a născut Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1906.

1873. Joseph F. Glidden, un fermier american, a pantentat sârma ghimpată, invenție care i-a adus foarte mulți bani, Glidder devenind unul dintre cei mai bogați oameni ai Americii.

1904. S-a dat în folosință prima linie a metroului din New York City, linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem.

1935. Compania Du Pont a anunțat denumirea noii sale fibre sintentice, nylonul.

1936. S-a născut actorul Dumitru Furdui.

1938. Este inaugurată, la Târgu Jiu, „Coloana fără sfârșit”, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.

1946. S-a născut cântăreața Mihaela Mihai.

1952. S-a născut actorul și regizorul italian Roberto Benigni.

1990. A murit regizorul Jacques Demy, creatorul musicalului francez („Lola” – 1960, „Domnişoarele din Rochefort” – 1967).

1998. Gerhard Schroeder devine cancelar al Germaniei

Turkmenistan: Ziua independenței

Citește și:

Marele cutremur. Codrii Cosminului. Vasilache. Dobrin. Saussure. Pinocchio. Pony Express

Credințe, tradiții și magii pentru ziua de sâmbătă

Focul de Sumedru. Axa. Ciulei. Bolșevicii scot capul. Bizet. Picasso. Strauss. WinXP.

 

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă