15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist1 februarie în istorie: Românii intră sub protecția Germaniei. Naveta americană Columbia...

1 februarie în istorie: Românii intră sub protecția Germaniei. Naveta americană Columbia se dezintegrează

La 1 februarie 1600, Mihai Viteazu acceptă protecția împăratului Germaniei. În 1789 este ales primul președinte al SUA. În 1995, România devine stat asociat la UE. Iar în 2003, naveta Columbia se dezintegrează în atmosferă.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 1 februarie în istorie.

1600: Mihai Viteazul semnează “Tratatul de închinare și credință” față de Rudolf al II-lea, împarat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. În schimbul recunoașterii suveranității sale, Rudolf al II-lea a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor și a garantat domnia ereditară în linie bărbătească

1789: A fost ales primul președinte al SUA, George Washington.

1814: Lordul Byron a publicat “Corsarul”

1814: Vulcanul Mayon, situat în Filipine, a erupt, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane.

1823: Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza folosește, pentru prima dată în viața politică a Țărilor Române, noțiunea de “conservator”, pentru a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri

1847: Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iași cu “Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”, tablou vivant de Gheorghe Asachi, și “Vicontele de Letorier”, vodevil de Bayard și Dumanoir

1861: Începe să funcționeze, la București, Arsenalul Armatei.

1866: A fost înființată agenția de știri daneză “Ritzaus Bureau” (poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu)

1880: Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Olanda

1880. Ion Luca Caragiale publică în “Convorbiri literare”, farsa într-un act “Conu Leonida față cu reacțiunea”

1884: A fost publicat primul volum din prima ediție a Oxford English Dictionary.

1893. Thomas Edison construiește primul studio cinematografic, în New Jersey.

1896: Premiera mondială a operei “Boema” de Puccini, la Torino

1901. S-a născut actorul american Clark Gable (decedat 1960)  (“Pe aripile vântului”)

1905: A apărut, la București, “Viața nouă”, publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă almișcării simboliste de la noi

1908: Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, sunt uciși la Terreiro do Paco, Lisabona

1912: A apărut, la Iași, revista “Însemnări literare”, sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu

1914: Intră în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.

1918. Rusia adoptă calendarul gregorian.

1919. A fost desemnata prima Miss America.

1920: S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

1934. S-a născut scriitorul român Nicolae Breban.

1942. Postul de radio al Guvernului SUA, Vocea Americii, începe să emită programe pentru teritorile controlate de puterile Axei.

1944. Evacuarea administrației civile din Transnistria, imediat după ianuarie 1944, când trupele sovietice de tancuri au rupt frontul în nordul Transnistriei.

1944. S-a născut Lucian Boia, istoric român.

1946. Norvegianul Trygve Lie (1896-1968) devine primul secretar general al ONU (până în 1953)

1946. Proclamarea Republicii Ungare.

1957. A murit Friedrich Paulus, feldmareșal german (născut 1890), fost comandant al trupelor germane la Stalingrad. După ce a fost luat prizonier de sovietici, a devenit un critic al regimului nazist, condus de Hitler. După capitularea Germaniei naziste, Paulus a lucrat ca inspector de poliție în RDG.

1958. Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă “Jupiter-C”, “Explorer” este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2900 km.

1958. Egiptul și Siria alcătuiesc “Republica Arabă Unită”, o structură care se declară, prin Constituție, parte a unei viitoare mari națiuni arabe.

1968. A fost înființată Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina (inițial – școală militară de Miliție). La 1 februarie 1993, UM 0433 a primit denumirea de Școala Militară de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr”.

1974. Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu “Racheta de aur”.

1978. Regizorul Roman Polanski plătește cauțiunea și fuge din Statele Unite în Franța după ce a pledat vinovat la acuzația de relații sexuale cu o fată de 13 ani.

1979. Ayatolahul Ruhollah Khomeini s-a întors la Teheran (Iran), după 15 ani de exil.

1990. Gabriel Liiceanu înființează la București editura Humanitas.

1991. România a obținut statutul de “invitat special” la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.

1995. România semnează, la Strasbourg, alături de reprezentanții altor 20 de state, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei (a intrat în vigoare la 1 februarie 1998).

1995. A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993)

1995. La Cairo, se întîlnesc, pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel și Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune

1996. Lansarea în viața politică românească a Partidului “Alternativa României”, condus de Varujan Vosganian, și devenit în 28 martie 1999 “Uniunea Forțelor de Dreapta”.

1998. Intră în vigoare Convenția europeană pentru protecția minorităților naționale

1999. Iuri Voronțov, fostul ambasador al Rusiei în SUA, preia funcția de adjunct al secretarului general al ONU, Kofi Annan.

2001. Intră în vigoare legea care interzice oamenilor politici să accepte cadouri în schimbul unor servicii sau favoruri. Legea a fost adoptată de Parlamentul japonez la 22 noiembrie 2000.

2003. Naveta americană Columbia se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut viața 7 astronauți (6 americani și unul israelian).

Citește și: 31 ianuarie în istorie: Romanii fac pod peste Dunăre. Americanii fac bomba cu hidrogen

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă