4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist10 martie în istorie: Primul român intră în topul miliardarilor lumii. Regele...

10 martie în istorie: Primul român intră în topul miliardarilor lumii. Regele vrea să abdice

La 10 martie 1835 apare în România socialismul utopic. În 1871, regele Carol I vrea să demisioneze. În 1876, Bell reușește primul apel telefonic. Iar în 2007, primul român e inclus în topul miliardarilor.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 10 martie în istorie.

241 î.Hr.: Primul Război Punic: Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei în bătălia de la Insulele Aegates pune capăt primului război punic.

1291. Românii din Transilvania sunt menţionaţi pentru prima dată ca participanţi la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1629. Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul. Începutul celor "11 ani de tiranie" în care n-a existat parlament.

1833. S-a născut Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, preşedinte al PNL şi al Consiliului de Miniştri. A fost membru şi preşedinte al Academiei Române.

1835. Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din România, la Scăieni, Județul Prahova, intitulatSocietatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu.

1845. S-a născut Țarul Alexandru al III-lea al Rusiei.

1861. A murit poetul ucrainean Taras Șevcenko.

1871. Faţă de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul şi ia hotărîrea de a părăsi ţara chiar a doua zi. Renunţă la ideea abdicării cu condiţia constituirii unui guvern care să obţină votarea bugetului şi să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica  demisionează. Lascăr Catargiu îşi ia răspunderea noului guvern.

1876. Alexander Graham Bell a făcut cu succes primul apel telefonic, spunând: „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine.”

1906. A avut loc catastrofa minieră de la Courrieres, Lens (Franța), soldată cu moartea a 2.000 de mineri.

1927. A fost înfiinţată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcţionat ca secţie a Societăţii Române de Ştiinţă.

1936. A murit viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar.

1940. A murit scriitorul rus Mihail Bulgakov.

1940. S-a născut actorul american Chuck Norris.

1942. A murit fizicianul englez William Henry Bragg, laureat al Premiului Nobel.

1945. Bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1955. S-a născut Mihaela Miroiu, filosof și militant feminist.

1957. S-a născut Osama bin Laden, șeful grupării teroriste Al Quaida. A fost ucis în Pakistan în anul 2011.

1958. S-a născut actrița Sharon Stone.

1974. Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondialdupă ce a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14-12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială. Lotul României: Alexandru Dincă, Cornel Penu, Liviu Bota, Marin Dan, Mircea Grabovski, Gabriel Kicsid, Mircea Ștef, Constantin Tudosie, Ștefan Orban, Ștefan Birtalan, Adrian Cosma, Cristian Gațu, Roland Gunesch, Ghiță Licu, Werner Stöckl, Radu Voina. Antrenor: Niculae Nedeff.

1993. Regizorului Dan Piţa i-a fost decernată de către guvernul francez distincţia Officier de l'ordre des arts et des lettres, pentru merite în domeniul culturii.

2004. A murit poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60 și un adversar declarat al regimului comunist din România.

2006. Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor.

2007. Miliardarul român Ion Ţiriac a devenit primul român aflat în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume; el figurează pe locul 840 în clasamentul pe 2007, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari

2007. A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă