9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist10 noiembrie în istorie: Zidul Berlinului începe să fie demolat. Turiștii...

10 noiembrie în istorie: Zidul Berlinului începe să fie demolat. Turiștii se urcă pe Zidul Chinezesc

La 10 noiembrie 1970, Marele Zid Chinezesc devine obiectiv turistic. În 1983, Bill Gates lansează Windows 1.0.  Iar în 1989, începe demolarea Zidului Berlinului, care despărțise cele două Germanii.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 10 noiembrie în istorie.

1444. Regele Vladislav, al Ungariei și Poloniei, este învins de armatele otomane în Bătălia de la Varna. Vladislav este ucis în luptă. Turcii își consolidează, astfel, controlul asupra Constantinopolului și încep expansiunea în Balcani.

1483. S-a născut teologul german Martin Luther, iniţiatorul Reformei protestante, care au dus la formarea Bisericii Evanghelice-Luterane.

1508. A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.

1688. S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.

1759. S-a născut scriitorul Friedrich von Schiller.

1775.  La Philadelphia, Samuel Nicholas înființează Infanteria Marină a SUA.

1871. Pe malul de răsărit al lacului Tanganyika, ziaristul Henry Stanley, plecat din Zanzibar în căutarea exploratorului David Livingstone, despre care nu se știa nimic de mai bine de trei ani de zile, fiind considerat pierdut în teritoriile centrale ale Africii, găsește un călător istovit și fără provizii. Stanley rostește întrebarea devenită vorbă istorică: “Doctor Livingstone, I presume?”. Ulterior cei doi vor explora împreună nordul Lacului Tanganyika, apoi ziaristul se va întoarce în Anglia, Livingstone îndreptându-se spre Zambia.

1887. S-a născut scriitorul Arnold Zweig.

1898. Biblioteca Academiei Române a devenit bibliotecă publică pentru cercetători.

1891. A murit poetul francez Arthur Rimbaud.

1895. A murit scriitorul Alexandru Odobescu.

1919. S-a născut Mihail Kalaşnikov (decedat 2013), constructor al celebrului pistol mitralieră “AK-47”, cea mai vândută armă de foc din lume.

1925. S-a născut actorul Richard Burton.

1928. S-a născut Ennio Morricone, compozitor de film italian. Cele mai cunoscute coloane sonore sunt pentru filme western.

1928. Partidul Naţional-Ţărănesc formează un nou guvern, condus de Iuliu Maniu

1928. A apărut la București Kalende. Revistă lunară, literară și științifică. Revista a apărut până în martie 1929.

1938. A murit Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul statului turc modern.

1940. România este lovită de un cutremur cu epicentrul în Vrancea. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.

1947. S-a născut muzicianul britanic Greg Lake (King Crimson și Emerson, Lake and Palmer).

1951. A fost efectuată prima convorbire telefonică la distanță, fără să fie nevoie de asistența unui operator.

1970. Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic.

1982. A murit Leonid Brejnev, preşedinte al URSS  în perioada 1964-1982.

1983. Bill Gates a anunțat Windows 1.0. El va începe să fie utilizat abia în 1985.

1989. Todor Jivkov a fost demis din funcția de secretar general al Partidului Comunist Bulgar, fiind înlocuit de Petăr Mladenov, un prim pas spre înlăturarea regimului comunist din Bulgaria.

1989. După deschiderea graniţelor RDG (DDR) către vest, începe demolarea celebrului Zid care despărţise cele două Germanii.

2001. A murit scriitorul Ken Kesey („Zbor deasupra unui cuib de cuci”).

2009. A încetat din viaţă actorul Gheorghe Dinică  (născut 1934).

Citeşte şi:

3 noiembrie în istorie: Se inaugurează Casa Albă. Începe să funcţioneze Staţia Spaţială Internaţională 

2 noiembrie în istorie: Începe răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Primii trei cosmonauți pe Stația Spațială Internațională

1 noiembrie în istorie: Mihai Viteazu cucerește Transilvania. Se formează Uniunea Europeană

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă