18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist11 martie în istorie: Caragiale scapă de plagiat. Dezastru la centrala nucleară...

11 martie în istorie: Caragiale scapă de plagiat. Dezastru la centrala nucleară de la Fukushima

222: Împăratul Elagabalus este asasinat, împreună cu mama lui, Julia Soaemias, de Garda pretoriană în timpul unei revolte. Corpurile lor mutilate sunt târâte pe străzile din Roma, apoi sunt aruncate în Tibru.

1544. S-a născut poetul Torquatto Tasso.

1818. Este publicat romanul Frankenstein de Mary Shelley.

1851. A avut loc, la Teatrul Fenice din Veneţia, premiera operei Rigoletto de Giuseppe Verdi.

1861. A fost adoptată Constituţia Confederaţiei Statelor Americane, cele zece state sudice care s-au separat de nordul aboliţionist. Războiul de secesiune a început în 1861 şi a durat până în 1865.

1888. O furtună masivă de zăpadă care durează trei zile și jumătate paralizează costa de est a Statelor Unite. În timpul viscolului au murit în jur de 400 de persoane.

1902. Se dă sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la trei luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubuiri către Caragiale, pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi fost un plagiat.

1908. A murit scriitorul Edmondo de Amicis (Cuore, inimă de copil).

1921. S-a născut compozitorul Astor Piazzolla.

1931. S-a născut actorul Ion Besoiu.

1935. Hermann Goering crează Lufftwafe, trupele aeriene ale celui de al III-lea Reich.

1938. Anexarea Austriei de către Germania hitleristă (Anschluss).

1953. S-a născut fotbalistul și antrenorul Ladislau Bölöni.

1955. A murit Sir Alexander Fleming, bacteriolog englez, descoperitorul penicilinei.

1957. S-a născut Ion Bogdan Lefter, poet, critic și istoric literar.

1965. A murit regizorul Ion Şahighian.

1974. Erupţia vulcanului Etna din Sicilia.

1985. Mihail Gorbaciov devine secretar general al CC al PCUS. Politica sa de reforme (perestroika şi glasnost)  a facilitat prăbușirea comunismului în Europa și destrămarea URSS.

1988. A murit Harry Brauner, etnomuzicolog și compozitor.

1990. Lituania şi-a proclamat independenţa, fiind primul stat care părăseşte Uniunea Sovietică.

1990. Începe manifestația populară din Piața Operei din Timișoara, la care a fost adoptată, la 12 martie 1990, Proclamația de la Timișoara.

1990. Prin alegerea ca preşedinte a lui Patricio Aylwin încetează dictatura generalului  Augusto Pinochet, care a condus Chile din anul 1974.

1997. Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

2003. Este fondat Tribunalul Penal Internaţional la Haga.

2004. A avut loc atentatul terorist de la Madrid. Au  murit 200 de oameni, printre ei aflîndu-se şi 16 români.

2006. A murit, la Haga, în celula sa din închisoarea Tribunalului Penal Internațional, fostul președinte iugoslav Slobodan Miloşevici.

2011. Un cutremur cu magnitudinea 9 loveşte Japonia, provocând un tsunami devastator care a ras de pe faţa pământului localităţi întregi. Centrala nucleară de la Fukushima este afectată, ducând la un dezastru de proporţii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă