9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 iulie în istorie: Moldova recunoaște suzeranitatea Ungariei. Guernica este expusă...

12 iulie în istorie: Moldova recunoaște suzeranitatea Ungariei. Guernica este expusă publicului

La 12 iulie 1475, Ștefan cel Mare recunoaște suzeranitatea Ungariei. În 1937, Guernica este expusă publicului. În 1941, Marea Britanie se aliază cu URSS. Iar în 2006 începe o nouă criză în Orientul Mijlociu.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 iulie în istorie

1475: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor.

1536: A murit Erasmus din Rotterdam, scriitor și filosof olandez (n. 1469)

1543: Regele Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește cu cea de-a șase și ultima soție, Catherine Parr, la Hampton Court Palace.

1776: James Cook începe cea de-a treia călătorie a sa în jurul lumii, cea în care își va pierde viața.

1854: S-a născut George Eastman, inventator american (d. 1932)

1859: Alexandru Ioan Cuza înființează Oficiul Central de Statistică Administrativă precursor al actualului Institut Național de Statistica.

1882: S-a născut Traian Lalescu, matematician român, membru al Academiei Române (d. 1929)

1904: S-a născut Pablo Neruda (Neftali Reyes Basualdo), poet chilian, laureat Nobel (d. 1973)

1906: Alfred Dreyfus – după aproape 12 de ani de la condamnarea sa în afacerea Dreyfus – este reabilitat.

1909: S-a născut Constantin Noica, filosof și eseist român (d. 1988)

1912: S-a născut Nicolae Steinhardt, monah și scriitor român (d. 1989)

1937: Expoziția Mondială de la Paris: Guernica lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.

1941: Al doilea război mondial: Prima manifestare oficială a Alianței pentru formarea unei coaliții antifasciste, acordul anglo-sovietic de ajutor reciproc.

1960: Franța a acceptat să acorde independența statelor Nigeria, Volta Superioară, Coasta de Fildeș, Ciad, Africa Centrală și Congo.

1962: Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra.

1987: Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge – Hoții au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012). În august a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.

2000: La Manila a fost semnat un acord de stabilire a relațiilor diplomatice între Filipine și RPD Coreeană.

2000: Modulul rus „Zvezda", al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fot amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

2006: Începutul crizei din Orientul Mijlociu când Hezbollahul șiit libanez a capturat doi soldați israelieni la frontiera israeliano-libaneză.

2014: A murit Emil Bobu, demnitar comunist român, secretar al CC al PCR, apropiat al lui Nicolae Ceaușescu  (n. 1927).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Poșta română a aprobat o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 105 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Poşta Română” a aprobat, luni, o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv...

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...
Ultima oră
Pe aceeași temă