4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist14 iulie în istorie: Francezii cuceresc Bastilia. Nemții scot partidele politice în...

14 iulie în istorie: Francezii cuceresc Bastilia. Nemții scot partidele politice în afara legii

La 14 iulie 1582, Iancu de Hunedoara învinge flota otomană. În 1789 a căzut Bastilia. În 1947 sunt arestați liderii PNȚ. Iar în 1967 s-a născut Mădălina Manole.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 14 iulie în istorie.

1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.

1456: Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu înfrânge flota turcă și reușește să trimită ajutoare în trupe, arme și alimente celor asediați la Belgrad.

1582: A apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere românească a vechilor cărți biblice „Geneza“ și „Exodul“, tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi, și diaconul Marian. Este un prețios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parțială a Bibliei, demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

1602: S-a născut Jules Mazarin, diplomat francez și cardinal francez (d. 1661)

1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia și Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.

1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluției franceze.

1861. La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.

1865: Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.

1913: S-a născut Gerald Ford, politician american, al 38-lea președinte al Statelor Unite (d. 2006)

1919: S-a născut Lino Ventura (Angiolino Joseph Pascal Ventura), actor francez de origine italiană (d. 1987)

1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii.

1947: Afacerea Tămădău : Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.

1958: S-a născut Mircea Geoană, politician român, președinte PSD, ministru de externe

1967: S-a născut Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română. S-a sinucis chiar de ziua ei, în anul 2010.

1965: Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.

1969: În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.

2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal,Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene.

2002: Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.

2015: Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. "Întâlnirea" este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.

2015: Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă