15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel...

16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel Castro preia puterea în Cuba

1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco–catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.

1742: Spencer Compton, Conte de Wilmington, devine prim-ministru britanic.

1875: Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină.

1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care proclama crearea unui stat lituanian democratic. Ziua Națională a Lituaniei.

1923: Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean.

1926: Înființarea Fundației Culturale Regele Ferdinand I.

1930: Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA)

1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița.

1933. Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri (Mica Antantă) de la Geneva. Se formează Consiliul Permanent, alcătuit din miniștrii de Externe ai României, Iugoslaviei și Cehoslovaciei.

1935: A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.

1942. S-a născut Kim Jong-il, fiul dictatorului Kim Ir Sen, președinte nord-coreean  (decedat 2011)

1959: Fidel Castro a devenit prim-ministru și a preluat conducerea Cubei.

1959. S-a născut  John McEnroe, jucător de tenis american

1968: România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București

1976: S–a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, “Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării”.

1985: Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.

1995. A murit Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui Dicționar de mitologie generală (n. 1923)

2005.  A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia. Documentul recunoaște încălzirea globală și impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și:  5 februarie în istorie: Transilvania e încorporată în Ungaria. Americanii debarcă pe Lună

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă