14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 ianuarie în istorie: În SUA se interzice alcoolul. Începe operațiunea "Furtună...

16 ianuarie în istorie: În SUA se interzice alcoolul. Începe operațiunea “Furtună în deșert”

La 16 ianuarie 1885 reapare ziarul România Liberă. În 1920, în SUA intră în vigosre Legea prohibiției. În 1969, Jan Palach își dă foc la Praga. În 1979, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul. Iar în 1991 începe operațiunea "Furtună în deșert".

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 ianaurie în istorie.

27 î.Hr.: Octavianus a primit titulatura sacrală de "Augustus" și a adoptat titulatura de "Imperator Caesar Augustus divi filius".

1547: Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei.

1556: Filip al II-lea devine rege al Spaniei.

1605: Prima ediție a cărții  "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" de Miguel de Cervantes este publicată la Madrid.

1632: Are loc ședința de anatomie ținută la Amsterdam, între membrii breslei chirurgilor; corpul este al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1885: Apare noul organ de presă junimist "România liberă", ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.

1920: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiției"), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

1924: Eleftherios Venizelos devine prim-ministru al Greciei pentru a patra oară.

1932: S-a născut Victor Ciocâltea, șahist român (decedat 1983).

1945: În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic".

1945: Adolf Hitler se mută în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1946: George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București cursul "Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică" cu lecția de deschidere intitulată "Sensul clasicismului".

1948: S-a născut Catrinel Paraschivescu, actriță română.

1951: S-a născut Radu Gheorghe, actor român

1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice (născut 1948).

1974. S-a născut fotomodelul britanic Kate Moss.

1979: În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârșitul monarhiei în Iran.

1981: A murit Cornel Coman, actor român (născut 1936).

1991: Lansarea operațiunii "Furtună în deșert"  (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

2000: Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.

2005: Adriana Iliescu (67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil.

2006: Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă