23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 iulie în istorie: Începe calendarul islamic. Americanii testează bomba atomică

16 iulie în istorie: Începe calendarul islamic. Americanii testează bomba atomică

La 16 iulie 622, profetul Mahomed pleacă de la Mecca la Medina. În 1054 s-a produs Marea Schismă dintre Biserica de la Roma și cea de la Constantinopol. Iar în 1945, SUA realizează primul test al unei bombe atomice.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 16 iulie în istorie.

622. Hegira este momentul în care profetul Mahomed emigrează de la Mecca la Medina, considerat ca începutul erei musulmane. Anul 1 al Hegirei din calendarul musulman corespunde cu data de 16 iulie 622 d. Hr. din calendarul gregorian. AH este abrieverea latină pentru Anno Hegirae („după Hegiră”).

1054. A avut loc Marea Schismă – separarea definitivă a Bisericii de la Roma de cea de la Constantinopol.

1264. Prima mențiune documentară a orașului Bistrița.

1544. Filip Moldoveanul a tipărit, la Sibiu, Catehismul Lutheran, prima carte tipărită în limba română.

1661. Banca suedeză „Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

1782. Are loc premiera mondială a operei „Răpirea din serai” de Wolfgang Amadeus Mozart.

1872. S-a născut poetul Dimitrie Anghel.

1872. S-a născut Roald Amundsen, primul explorator care a atins Polul Sud.

1888. S-a născut Frits Zernike, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel în 1953, pentru inventarea microscopului cu contrast de fază, instrument care permite studiul structurii celulelor vii fără necesitatea de a le omorî.

1911. S-a născut Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană.

1920.  „Acordul de la Spa" privind despăgubirile datorate de Germania puterilor învingătoare în Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).

1926. S-a născut Irwin Rose, biolog american, laureat Nobel.

1943. A murit Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, fondator al revistei şi cenaclului „Sburătorul".

1945. Proiectul Manhattan: în deșertul Alamogordo (New Mexico), SUA realizează primul test al unei bombe atomice (Trinity Test). Şase kilograme de plutoniu au declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT. Ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul a fost calcinat pe o rază de 700 de metri.

1945. S-a născut scriitorul Virgil Tănase, emigrat la Paris în 1977.

1961. Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, la Sofia, al 14-lea record mondial la săritura în înălțime: 1,91 m.

1965. Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta. La acea dată era cel mai lung tunel din lume (11.600 de metri). În prezent ocupă locul al patrulea.

1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care va ajunge pe Lună, este lansată de la Cape Canaveral, Florida.

1979: Președintele irakian, Ahmed Hassan al-Bakr, demisionează și este înlocuit cu Saddam Hussein.

1985. A murit Heinrich Böll, scriitor german, laureat Nobel.

1989. A murit dirijorul Herbert von Karajan.

1990. Ucraina adoptă declaraţia privind Independenţa de Stat.

1992. Şi-a început activitatea Consiliul Naţional al Audiovizualului din România. Titus Raveica a fost ales președinte al CNA.

1994. A murit fizicianul american Julian S. Schwinger, laureat Nobel.

1999. A murit John Kennedy jr., fiul fostului preşedinte american J.F. Kenedy, prăbuşindu-se cu avionul pe care îl pilota în Oceanul Atlantic.

2000. Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

2012. A murit Jon Lord, muzician britanic, membru al legendarei Deep Purple (născut 1941).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă