11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 iulie în istorie: Începe calendarul islamic. SUA testează bomba atomică

16 iulie în istorie: Începe calendarul islamic. SUA testează bomba atomică

La 16 iulie 622 începe calendarul islamic. În 1054 are loc Marea Schismă a bisericii creștine. În 1898, regele Carol I vizitează Rusia. Iar în 1945, SUA face primul test al unei bombe atomice.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 iulie în istorie.

622. Începutul calendarului islamic  (Muharram 1).

1054. Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.

1264. Prima mențiune documentară a orașului Bistrița.

1377: Încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.

1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc", prima carte tipărită în limba română.

1661: Banca suedeză "Stockholms Banco" emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

1782: Are loc premiera mondială a operei Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart.

1872: S-a născut Roald Amundsen, explorator norvegian (d. 1928)

1898: Vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914) – prima vizită, după cucerirea independenței, a unui șef de stat român în Rusia. (16/28 – 19/31)

1909: Șahul Persiei Mohammad Ali Shah Qajar este obligat să abdice și înlocuit cu fiul său, Ahmad Shah Qajar.

1911. S-a născut Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană (d. 1995)

1920: „Acordul de la Spa" privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).

1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino. (16-23)

1943. A murit Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român (n. 1881)

1945: Proiectul Manhattan. În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test", în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

1945: S-a născut  Virgil Tănase, scriitor român, stabilit la Paris după 1977

1948. Orașul Nazaret, considerat localitatea natală a lui Iisus Hristos, se predă trupelor israeliene în cadrul războiului arabo – israelian.

1951: Regele Belgiei, Leopold al III-lea, controversat din cauza comportamentului său în timpul ocupației germane din Belgia, abdică în favoarea fiului său, Baudouin I al Belgiei.

1961: Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea și ultimul record mondial al său la săritura în înălțime: 1,91 m.

1965: Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea francezăChamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.

1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care urmează să aterizeze pe Lună, este lansat de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.

1979: Președintele irakian, Ahmed Hassan al-Bakr demisionează și este înlocuit cu Saddam Hussein.

1990: În Ucraina a fost adoptată "Declarația privind suveranitatea de stat".

1992: A avut loc prima ședință a "Consiliului Național al Audiovizualului", în cadrul căreia Titus Raveica a fost ales președinte.

1999: John F. Kennedy, Jr., care pilota un avion Piper Saratoga, moare când avionul său s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Soția lui, Carolyn Bessette Kennedy, și cumnata lui, Lauren Bessette, de asemenea, au murit.

2000: Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă