20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 septembrie în istorie: Apare primul film artistic românesc. Charlie Chaplin rămâne...

18 septembrie în istorie: Apare primul film artistic românesc. Charlie Chaplin rămâne în Europa

La data de 18 septembrie, anul 53, s-a născut Traian, cel care avea să cucerească Dacia. În 1939, guvernul Poloniei s-a refugiat în Europa. În 1952, Charlie Chaplin pleacă din SUA, spre Europa, fără a primi permisiune de a mai reveni. Iar în 1970 a murit faimosul chitarist Jimi Hendrix.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 18 septembrie în istorie.

53. A.D. S-a născut împăratul Traian (decedat 117), cuceritorul Daciei.

1569. A murit pictorul flamand Pieter Bruegel cel Bătrân.

1600. Oastea lui Mihai Viteazu a fost înfrântă la Mirăslău (Transilvania) de armata nobililor maghiari, sprijiniți de generalul austriac Basta.

1739. Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este retrocedată Țării Românești.

1783. A murit matematicianul şi fizicianul elvețian Leonhard Euler, cunoscut pentru ideile sale despre mişcarea planetelor şi a cometelor (născut 1707).

1851. A apărut prima ediție a ziarului american The New York Times, denumit la început “The New York Daily Times”.

1904. A apărut, la Bucureşti, primul număr al săptămânalului umoristic Furnica. Ultimul număr a fost cel din anul 1930.

1905. S-a născut actrița Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson)  (decedată 1990).

1909. A murit istoricul, arheologul și folcloristul Grigore Tocilescu.

1911. Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: "Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

1923. S-a născut regina Ana, soția regelui Mihai (decedată 2016).

1939. Al doilea Război Mondial.Guvernul polonez condus de Ignacy Mościcki se refugiază în România.

1952. Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu s-a mai putut întoarce în SUA la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul de atunci al FBI.

1961. A murit Dag Hammarskjöld, diplomat și economist suedez, secretar general al ONU. A primit. post mortem, în 1961, Premiul Nobel pentru Pace (n. 1905)

1962. A murit Krikor H. Zambaccian, critic și colecționar de artă român de etnie armeană.

1967. A murit fizicianul John Douglas Cockcroft, lauret al Premiului Nobel. A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator de particule.

 1970. A murit, la doar 28 de ani, James (Jimi) Hendrix, unul dintre cei mai valoroși chitarişti rock ai lumii (născut 1942).

1997. A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă