15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist19 decembrie în istorie: Timișoara rămâne în grevă generală. Marea Britanie renunță...

19 decembrie în istorie: Timișoara rămâne în grevă generală. Marea Britanie renunță la Hong Kong

La 19 decembrie 1241 apare oficial cuvântul Parlament. În 1916 se termină bătălia de la Verdun. În 1984, Marea Britanie renunță la Hong Kong. Iar în 1989, la Timișoara e grevă generală.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 19 decembrie în istorie.

1241. Termenul „Parlament” a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al III-lea).

1741. A murit Vitus Bering, navigator şi explorator danez aflat în serviciul Rusiei. A traversat marea şi strâmtoarea care îi poartă numele (Bering), ajungând până la ţărmurile de nord-vest ale peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia.

1848. A murit scriitoarea  Emily Brontë, autoarea celebrului roman La răscruce de vânturi.

1852. S-a născut fizicianul Albert Michelson, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul măsurării vitezei luminii și în primul rând pentru experimentul Michelson-Morley.

1872. A fost dată publicității "Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române".

1901. S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului. În 1929 a conceput un dispozitiv denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea.

1906. S-a născut Leonid Ilici Brejnev  (decedat 1982), preşedinte al URSS în anii 1960-1964 și 1977–1982.

1915. A murit medicul german Alois Alzheimer (născut 1864). A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută azi după numele său ca Boala Alzheimer.

1915. S-a născut celebra interpretă de şansonete Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion)  (decedată 1963).

1916. Primul război mondial.  Se sfârșește bătălia de la Verdun, dintre trupele germane și cele franceze.

1984. Deng Xiaoping și Margaret Thatcher  semnează acordul dintre China și Marea Britanie, conform căruia Hong Kong trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându–se capăt, după 155 de ani, dominației britanice.

1986. Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii Sovietice, îi eliberează pe Andrei Saharov și pe soția acestuia din exilul în Gorky.

1989. La Timişoara a sosit o delegaţie la nivel înalt condusă de primul ministru Constantin Dăscălescu şi de Emil Bobu. Muncitorii au făcut grevă generală, reprezentanţii Puterii (Radu Bălan, Ştefan Guşă)  nereuşind să-i facă să renunţe la protest.  Pe parcursul zilei au avut loc câteva ciocniri între muncitori şi forţele militare în diferite părţi ale oraşului.

1989. A murit Alexandru Mitru, prozator român (născut 1914).

1996. A încetat din viaţă, la Paris, Marcello Mastroianni. A fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografului italian ( „La dolce vita”, „Căsătorie în stil italian”, „Floarea soarelui”).

1997. A avut loc premiera filmului "Titanic" (regia James Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme și situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii Oscar).

2004. A murit fotbalistul Gheorghe Tătaru.

2013. A murit actorul Nae Lăzărescu  (născut 1941).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă