15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist2 martie în istorie: Comuniștii naționalizează moșiile agricole. Liviu Babeș își dă...

2 martie în istorie: Comuniștii naționalizează moșiile agricole. Liviu Babeș își dă foc în semn de protest

1716. Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografică la români. Textul a fost scris în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei.

1797. S-a născut entomologul și ornitologul francez Étienne Mulsant.

1855. Alexandru al II-lea devine Ţar al Rusiei.

1870. A apărut, la Bucureşti, revista ştiinţifică şi literară Columna lui Traian, sub îndrumarea lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

1905. S-a născut poetul și eseistul Radu Gyr  (Radu Demetrescu), condamnat la moarte pentru poezia-manifest  Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane.

1930. A murit scriitorul britanic D. H. Lawrence.

1939. S-a născut Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS.

1939. A murit arheologul şi egiptologul Howard Carter, care, în 1922, a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon.

1942. S-a născut romancierul britanic John Irving.

1946. Ho Chi Minh este ales preşedinte al Vietnamului de Nord.

1949. În România comunistă a fost adoptată legea de expropriere a moşiilor de 50 de hectare şi a fermelor-model. Au fost naţionalizate 6.258 de moşii şi 4.456 de conace.

1956. Marocul își declară independența față de Franța.

1962. S-a născut Jon Bon Jovi, actor, cântăreţ, chitarist şi compozitor american.

1964. A murit Nicolae Vasilescu-Karpen, om de știință, inginer, fizician și inventator român. A efectuat o importantă muncă de pionierat în domeniul elasticității, termodinamicii, electrochimiei și a ingineriei civile.

1969. A avut loc primul zbor al prototipului supersonic franco-britanic Concorde.

1973. A început retragerea trupelor americane din Vietnam.

1989. Liviu Cornel Babeș s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradu din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist din România. Babeș a lăsat în urma lui o pancartă cu mesajul: „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”.

1990. A început procesul de la Timişoara, în cadrul căruia 21 de foşti generali şi ofiţeri din cadrul Securităţii şi Miliţiei au fost judecaţi pentru infracţiunea de genocid sau favorizare la genocid.

1991. A murit cântărețul francez Serge Gainsbourg.

2002. Trupele americane din Afganistan au început Operaţiunea Anaconda împotriva talibanilor şi a grupării Al-Qaida.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă