20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist20 februarie în istorie: România inaugurează o bază în Antarctica. URSS lansează...

20 februarie în istorie: România inaugurează o bază în Antarctica. URSS lansează o stație spațială

La 20 februarie 1849, Transilvania obține autonomia. În 1986 a fost plasat pe orbită primul element al staţiei orbitale MIR. Iar în 2006 a fost inaugurată prima stație românească din Antarctica.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 20 februarie în istorie.

1792. A fost înfiinţat serviciul poştal al Statelor Unite ale Americii.

1816. La Roma a avut loc premiera operei lui Rossini, Bărbierul din Sevilla.

1844. S-a născut fizicianul și matematicianul austriac Ludwig Eduard Boltzmann, cunoscut pentru inventarea mecanicii statistice ca metodă generală de studiere a gazelor.

1849. Împăratul Franz Joseph a promulgat constituţia prin care acorda Transilvaniei o autonomie limitată.

1867. A avut loc premiera piesei Răzvan şi Vidra de B.P.Hasdeu. Piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, rolul principal deţinându-l Mihail Pascaly.

1872. S-a deschis Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

1882. A murit Moş Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei, luptător pentru unirea Țărilor Române.

1882. S-a născut filosoful german Nicolai Hartmann.

1922: A avut loc, la București, logodna principesei Maria (Mignon) a României cu principele Alexandru, unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici. Nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

1927. A murit Constantin Mille (născut 1861), scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România. A fost unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor Adevărul şi Dimineaţa.

1927. S-a născut actorul Sidney Poitier.

1932. A apărut, la Bucureşti, sub direcţia lui Liviu Rebreanu, publicația România literară.

1938. Maria Tănase a debutat la Radio Bucureşti.

1954. S-a născut cântărețul Grigore Leșe.

1966. S-a născut Cindy Crawford, fotomodel și actriță americană.

1967. S-a născut Kurt Cobain, liderul formaţiei rock Nirvana  (decedat 1994).

1986. A fost plasat pe orbită primul element al staţiei orbitale MIR. Asamblată între 1986-1996, baza MIR a fost "scufundată", la 23 martie 2001, în Pacificul de Sud. Simbol al cuceririi spaţiului cosmic, "trenul spaţial" rus a găzduit în cei 15 ani de existenţă 26 de misiuni spaţiale, totalizând 16500 de experienţe în diferite domenii.

1988. S-a născut cântăreața pop Rihanna, originară din Barbados.

1991. Slovenia s-a proclamat republică autonomă, suverană şi independentă.

1994. Papa Ioan Paul al II-lea a cerut dezincriminarea juridică a homosexualilor

2001. Cercetătorii au dezvăluit că teste de ADN efectuate pe scheletele unor copii confirmă existenţa unei epidemii de malarie în secolul al V-lea în Roma. Se presupune că epidemia ar fi contribuit la declinul Romei şi ar fi determinat cuceritorul Attila să ocolească oraşul.

2003. În timpul unui concert al trupei Great White, un club de noapte din Rhode Island este incendiat din cauza artificiilor. 100 de oameni au murit, iar peste 200 au fost răniți.

2006. A fost inaugurată Low Racoviță, prima stație românească din Antarctica.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă