15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist21 septembrie în istorie: Franța devine republică. Nicu Ceaușescu merge la pușcărie

21 septembrie în istorie: Franța devine republică. Nicu Ceaușescu merge la pușcărie

La 21 septembrie 1792 a fost proclamată prima Republică Franceză. În 1866 s-a născut H. G. Wells, creatorul “Omului invizibil”. În 1983 a fost aprobat primul telefon mobil. Iar în 1990, Nicu Ceaușescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 21 septembrie în istorie.

19 î.Hr. A murit poetul roman Virgilius (Publius Vergilius Maro).

1452. S-a născut Girolamo Savonarola, călugăr dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale catolice (decedat 1498).

1558. A murit Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui și Siciliei.

1576. A murit savantul italian Girolamo Cardano. Este primul savant din Europa care a utilizat rădăcinile negative și a descoperit legătura dintre rădăcinile și coeficienții unei ecuații, care astăzi poartă numele lui Viète (Formulele lui Viète). De asemenea, tot lui Cardano i se atribuie prima reprezentare a numerelor complexe.

1792. Convenția Națională Franceză, constituită în Franța cu o zi înainte, votează pentru abolirea monarhiei. Instaurarea primei Republici Franceze.

1832. A murit scriitorul scoțian Walter Scott (Ivanhoe, Rob Roy).

1860. A murit filosoful german Arthur Schopenhauer  (n. 1788).

1864. S-a născut  Elena Văcărescu,  scriitoare și traducătoare franceză  de origine română (d. 1947).

1866. S-a născut Charles Nicolle, medic și bacteriolog francez, laureat al Premiului Nobel.

1866. S-a născut scriitorul și jurnalistul H. G. Wells („Maşina timpului”, „Omul invizibil”, „Războiul lumilor”) (d. 1946).

1912. S-a născut Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate: iepuraşul Bugs Bunny, sconcsul Pepe, pasărea  Bip-Bip şi Willy Coyote. A realizat peste trei sute de filme şi i s-au decernat  patru Premii Oscar (d. 2002).

1929. S-a născut Sándor Kocsis, atacantul legendarei echipe de aur a Ungariei și al Bacelonei. Golgheter la Campionatul Mondial de Fotbal 1954 cu 11 goluri, Kocsis a fost primul jucător care înscrie două hattrickuri la un Campionat Mondial. Performanța sa de 2,2 goluri/meci la un singur turneu final al Campionatului Mondial este un record activ până în prezent.

1931. S-a născut Larry Hagman, actor american (decedat 2012). În România a devenit popular prin rolul J.R. din serialul Dallas.

1934. S-a născut muzicianul canadian Leonard Cohen.

1939. Asasinarea primului ministru Armand  Călinescu de către legionari  (născut 1893).

1952. S-a născut folkistul Valeriu Sterian (d. 2000).

1954. S-a născut Shinzō Abe, politician japonez, prim-ministru al Japoniei.

1955. S-a născut compozitorul și interpretul Ducu Bertzi.

1959. S-a născut Crin Antonescu, politician român, fost președinte PNL.

1964. Malta devine independentă față de Regatul Unit.

1983. Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X, în greutate de 800 de grame, a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.

1987.  A murit jazzistul american Jaco Pastorius.

1990. Tribunalul Militar Teritorial București l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicție a unor drepturi și degradare militară. În noiembrie 1992, a rămas în picioare doar acuzația de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenție și a fost pus în libertate condiționată pe motive medicale.

1991. Armenia își declară independența față de URSS.

1992. A murit scriitorul umoristic Ion Băieșu  (Ion Mihalache)  (n. 1933).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă