9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 ianuarie în istorie: Vaticanul are gardă elvețiană. România are guvern

22 ianuarie în istorie: Vaticanul are gardă elvețiană. România are guvern

La 22 ianuarie 1506 s-a înfiiințat Garda Elvețiană. În 1862 s-a format primul guvern al României, condus de Barbu Catargiu. Iar în 1983, Bjorn Borg s-a retras din tenis.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 22 ianuarie în istorie.

1506. Este întemeiată oficial Garda Elvețiană a Vaticanului.

1561. S-a născut filosoful englez Francis Bacon.

1788. S-a născut Lord Byron, poet englez.

1849. S-a născut scriitorul suedez August Strindberg.

1862. S-a format primul guvern unitar al României, condus de politicianul conservator Barbu Catargiu. Acesta avea să fie ucis la data de 8 iunie 1862, moartea sa reprezentând primul asasinat politic din istoria României.

1869. S-a născut călugărul rus Grigori Rasputin.

1879. S-a născut pictorul francez Francis Picabia.

1885. S-a născut astronomul și seismologul Gheorghe Demetrescu, director al Observatorului Astronomic din București.

1901. A murit Regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi Împărăteasă a Indiilor (1876-1901).

1905. În Rusia izbucnește revoluția îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (Duminica însângerată), reprimată de autoritățile țariste.

1952. Ia ființă Institutul Național de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”.

1966. S-a născut gimnasta Ecaterina Szabó.

1980. Disidentul Andrei Saharov este arestat la Moscova.

1981. La Academia Franceză are loc ședința de recepție a primei femei, scriitoarea Marguerite Yourcenar („Memoriile lui Hadrian”, „Piatra filosofală”).

1983. Björn Borg se retrage din tenis după ce câștigă de cinci ori consecutiv turneul de la Wimbledon.

1994. A murit actorul Telly Savalas, cunoscut din serialul Kojak.

1999. A cincea mineriadă: „Pacea de la Cozia”, încep negocierile dintre comisia condusă de Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18.30, negocierile se încheie, premierul declarând: „Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă