7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist24 mai în istorie: Morse transmite prima telegramă din lume. Explozie...

24 mai în istorie: Morse transmite prima telegramă din lume. Explozie la Mihăilești

La 24 mai 1543 a murit Copernic, cel care a descoperit rotirea Pământului în jurul Soarelui. În 1844, Morse a transmis prima telegramă din lume. În 1875 s-a înființat PNL. Iar în 2004 s-a produs explozia de la Mihăilești.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 mai în istorie.

1543. A murit astronomul polonez Nicolaus Copernic, cel care a elaborat teoria mişcării Pământului şi a altor planete în jurul Soarelui, definitiv recunoscută abia în secolul XVII.

1686. S-a născut fizicianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit". A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade.

1844. Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland, pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost:  "What hath God wrought"  ( „Ce a făcut Dumnezeu”), un citat biblic.

1875. S-a constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.

1883. Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după paisprezece ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

1895. S-a născut Marcel Iancu, pictor, arhitect și eseist.

1903. Este inaugurat Castelul Pelișor.

1906. Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.

1908. S-a născut actorul  Fory Etterle.

1908. A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, în prezența regelui Carol I.

1923. S-a născut poetul Ion Caraion.

1937. S-a născut interpretul de muzică populară Benone Sinulescu.

1941. S-a născut Bob Dylan, poet, compozitor, cântăreț, chitarist și actor american.

1943. Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul-șef medical la Auschwitz.

1945. S-a născut actrița americană Priscilla Presley.

1956. A avut loc prima ediţie a concursului Eurovision.

1958. A fost creată Agenţia de Presă United Press International, prin fuziunea agenţiilor United Press şi International News Service.

1966. S-a născut fotbalistul francez Eric Cantona.

1974. A murit jazzistul american Duke Ellington.

1976. Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.

1981. Președintele din Ecuador, Jaime Roldos  Aguilera și soția lui au murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase.

1995. Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, i-a conferit preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu, distincţia de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii Franceze.

2000. Trupele israeliene se retrag din sudul Libanului după 22 de ani de ocupație.

2004. Camera Deputaţilor a votat Legea petrolului.

2004. Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

2009. Filmul "Poliţist, adjectiv" de  Corneliu Porumboiu a primit premiul juriului secţiunii  „Un Certain Regard”, la  Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă