10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist26 iunie în istorie: URSS cere Basarabia și Bucovina. Este semnată...

26 iunie în istorie: URSS cere Basarabia și Bucovina. Este semnată Carta Naţiunilor Unite

La 26 iunie 1599, Mihai Viteazu acceptă suzeranitatea principelui Transilvaniei. În 1848, țiganii români fug în Franța. În 1940, URSS cere României Basarabia și nordul Bucovinei. Iar în 1945 este semnată Carta Naţiunilor Unite.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 26 iunie în istorie.

1483. Richard al III-lea devine rege al Angliei

1599: Un nou tratat între Țara Românească și Transilvania; Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul

1718. Alexei Petrovici, țareviciul Rusiei, moare în mod misterios, după ce fiusese condamnat la moarte de tatăl lui, Petru cel Mare, pe motiv că ar fi complotat împotriva lui.

1730. S-a născut astronomul francez  Charles Messier, cunoscut astăzi îndeosebi pentru Catalogul sau Albumul care îi poartă numele.

1819: În SUA este patentată bicicleta, denumită, la acel moment, "hobby horse".

1824. S-a născut Lord Kelvin, fizician britanic, autorul teoriei temperaturii absolute.

1848. Revolutionarii pașoptiști declară dezrobirea țiganilor. Prin înăbușirea Revoluției, de către Fuad Pașa, se revine asupra deciziei, fapt care provoacă cel mai mare val de migrație a țiganilor înspre Occident, în special în Franța.

1877. Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin. A căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în Războiul de Independență.

1886. Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, în 1906 fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel.

1892. S-a născut scriitoarea Pearl S. Buck, laureată a Premiului Nobel.

1898. S-a născut constructorul german de avioane Wilhelm Emil Messerschmitt.

1906. În localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurează la primul Grand Prix din lume.

1935. În Germania nazistă se introduce serviciul obligatoriu de șase luni, Reichsarbeitsdienst RAD, pentru bărbații între 18 și 25 de ani.

1936. A murit scriitorul şi omul politic Constantin Stere. Împreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor a întemeiat, în 1906, revista Viaţa românească.

1940. Ca urmare a pactului Ribbentrop – Molotov, URSS transmite un ultimatum României, în care cere Basarabia și nordul Bucovinei.

1941. Al Doilea Război Mondial: Finlanda se alătură Germaniei în războiul antisovietic.

1941. Aviaţia sovietică atacă de două ori oraşul Bucureşti şi zona Ploieşti

1945. La San Francisco a fost semnată Carta Naţiunilor Unite, intrată în vigoare la 24 octombrie 1945.

1964. The Beatles lansează în Statele Unite albumul A Hard Day's Night.

1963. Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului și rostește faimosul: „Ich bin ein Berliner!”

1967. Karol Woityla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, a fost învestit cu titlul de cardinal. La 16 octombrie 1978 a fost ales papă, devenind, după 455 de ani, primul papă de origine neitaliană.

1974. Prima utilizare comercială a codurilor de bare pe un pachet de gumă de mestecat Wrigley’s, într-un supermarket din Ohio.

1977. Ultimul concert al lui Elvis Presley, susținut la Indianapolis.

1984. A murit filosoful francez Michel Foucault.

1986: A fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din București

2000. A murit liderul comunist Corneliu Mănescu, unul dintre semnatarii „Scrisorii celor șase” îndreptată împotriva regimului ceauşist.

2000. Vaticanul a făcut public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, în iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.

2002. A murit Ion Petreuş, rapsod popular. Alături de fratele său, Ştefan, a format celebrul cuplu Fraţii Petreuş.

2006. Ursul problemă, numit „Bruno”, este împușcat în Bavaria. El este primul urs împușcat pe teritoriul german după 170 de ani.

2007. Insulele Galapagos, primul loc natural înscris în 1978 în Patrimoniul Mondial, au fost incluse pe lista monumentelor aflate în pericol.

2009. Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 de ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă