12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist3 martie în istorie: SUA lansează bomba termobarică. Rusia iese din...

3 martie în istorie: SUA lansează bomba termobarică. Rusia iese din război

La 3 martie 1847 s-a născut Bell, inventatorul telefonului. În 1918, Rusia a ieșit din primul Război Mondial. În 1930 s-a născut Ion Iliescu. În 1995 a avut loc accidentul aviatic de la Balotești. Iar în 2002, SUA au lansat  bomba termobarică.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 3 martie în istorie.

1693. S-a născut James Bradley, astronom, succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich. Este celebru datorită descoperirii fenomenului aberaţiei luminii (1727) (decedat 13 iulie 1762).

1703. A murit Robert Hooke, astronom şi fizician englez. A formulat legea de proporţionalitate între deformaţiile elastice ale unui corp şi tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke”.

1847. S-a născut Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului.

1857. S-a constituit la Bucureşti un Comitet Central al Unirii care milita pentru unirea Moldovei cu Muntenia.

1871. S-a născut Constantin Argetoianu, om politic, diplomat. A murit la 6 februarie 1952 în închisoarea de la Sighet.

1875. A avut loc, la Paris, premiera operei Carmen, de Georges Bizet.

1882. S-a născut Ion Mihalache, om politic, fondator al partidului ţărănesc. A murit la 6 martie 1963 în închisoarea de la Râmnicu Sărat.

1904. Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

1904. S-a născut Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog și economist.

1918. Bolșevicii și Puterile Centrale au semnat tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia a ieșit din Primul Război Mondial.

1930. S-a născut Ion Iliescu, președinte al României.

1949. CC al PCR a hotărât trecerea la cooperativizarea agriculturii, proces care s-a încheiat în 1962.

1952. A apărut primul număr al revistei Time.

1955. Prima apariție tv a lui Elvis Presley.

1983. A murit scriitorul austriac Arthur Koestler.

1995. Accidentul de la Balotești, catastrofă aeriană soldată cu 60 de morți.

1996. A murit scriitoarea Marguerite Duras.

2002. Armata americană a utilizat pentru prima dată o nouă armă de mare putere – bomba "termobarică". Bomba a servit pentru a absorbi oxigenul din subteranele unde s-ar mai putea ascunde membri ai reţelei al-Qaida sau talibani,, în Afganistan.

2013. A murit actorul Dumitru Rucăreanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă