13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist4 august în istorie: Marea Britanie a anexat Gibraltarul. Armata Română a...

4 august în istorie: Marea Britanie a anexat Gibraltarul. Armata Română a cucerit Budapesta

În anul 1693, Dom Pérignon a inventat şampania. În 1704, Marea Britanie a cucerit Gibraltarul. În anul 1901 s-a născut Louis Armstrong, iar în 1961 – Barack Obama. La data de 4 august 1919, Armata Română a cucerit Budapesta şi a pus capăt regimului bolşevic al lui Béla Kun.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimentele care au avut loc pe 4 august în istorie.

1532. Ducatul Bretaniei este anexat de Regatul Franței.

1578. Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc) dintre portughezi și maurii din Fez. În cursul luptei, regele Sebastian al Portugaliei a fost ucis. Profitând de acest context, Spania va ocupa Portugalia în 1580 (până în 1640), anexând și imperiul colonial al acesteia.

1693. Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat o băutură spumantă, cu un conţinut ridicat de dioxid de carbon, pe care a denumit-o şampanie. Numele provine de la regiunea Champagne din nordul Franței.

1704. Englezii cuceresc Gibraltarul, în timpul războiului spaniol de succesiune (Tratatul de la Utrecht le recunoaște, în 1713, posesiunea).

1792. S-a născut poetul englez Percy Bysshe Shelley.

1834. S-a născut matematicianul englez John Venn, celebru pentru introducerea așa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică.

1857. S-a născut istoricul şi teologul Augustin Bunea, membru al Academiei Române.

1859. S-a născut scriitorul norvegian Knut Hamsum, laureat al Premiului Nobel.

1875. A murit scriitorul danez Hans Christian Andersen  (născut 1805). Printre cele mai cunoscute poveşti ale lui sunt “Răţuşca cea urâtă” şi “Mica sirenă”.

1901. S-a născut cântărețul și trompetistul american Louis Armstrong, unul dintre cei mai populari muzicieni de jazz ai secolului 20.

1914. Primul război mondial. Germania invadează Belgia. Ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își declară neutralitatea.

1919. Armata română eliberează Budapesta. Sfârșitul regimului bolșevic instaurat de Béla Kun, la 21 martie 1919, în Ungaria.

1929. S-a născut Yasser Arafat, politician palestinian (decedat 2004).

1948. S-a născut Cezara Dafinescu, actriță română.

1953. A murit Francisc Şirato, pictor, grafician şi critic de artă; a parte din “Grupul celor patru”, alături de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han.

1961. S-a născut cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, Barack Obama.

1972. A murit Victor Anastasiu, medic şi psihofiziolog; a a dus contribuţii originale la dezvoltarea medicinii aeronautice; a înfiinţat în 1920, Centrul de medicină aeronautică, unul din primele de acest gen din lume.

1977. Preşedintele SUA, Jimmy Carter, semnează documentele pentru înfiinţarea Departamentului Energiei.

2005. Începe prima conferință internațională Wikipedia la Frankfurt, Germania.

2007. NASA a lansat nava robot Phoenix Mars Lander, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte. Sonda va găsi probe referitoare la existenţa apei pe Planeta Roşie.

Citeşte şi:

3 august în istorie: România alege neutralitatea. Americanii deschid Canalul Panama

2 august în istorie: Hitler preia puterea în Germania. Primul preşedinte al SUA ajunge la Bucureşti

1 august în istorie: Dimitrie Cantemir devine membru al Academiei din Berlin. Minerii fac revoluţie în Valea Jiului

31 iulie în istorie: România va obţine Cadrilaterul. “Micul Prinţ” va trăi veşnic în inimile noastre

30 iulie în istorie: Primii sclavi în America. Ilie Ilaşcu va deveni eroul românilor din Transnistria

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă