13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist4 februarie în istorie: Începe Conferința de la Ialta. Se inaugurează rețeaua...

4 februarie în istorie: Începe Conferința de la Ialta. Se inaugurează rețeaua Facebook

La 4 februarie 1861, statele din sudul SUA formează Confederația. În 1927 apare primul film sonor. În 1934, doi români devin campioni mondiali la bob. În 1945 se deschide Conferința de la Ialta. Iar în 2004 începe să funcționeze Facebook.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 4 februarie în istorie

1769. În Marea Britanie se introducere pedeapsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

1861. În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia şi Louisiana proclamă secesiunea și decid înfiinţarea Confederaţiei Statelor din Sud.

1872. S-a născut pictorul Octav Bancilă  (decedat 1944).

1900. S-a născut poetul francez Jacques Prevert.

1902. S-a născut aviatorul Charles A. Lindberg care, în zilele de 20 și 21 mai 1927, a realizat primul zbor New York-Paris  (decedat 1974).

1906. S-a născut Clyde W. Tombaugh, astronomul care a descoperit, în 1930, planeta Pluto.

1909. Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

1927. În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.

1928. S-a născut fizicianul olandez Hendrik Lorentz, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1902 împreună cu Pieter Zeeman, pentru serviciul extraordinar oferit prin studiile lor privind influența magnetismului asupra unor fenomene de radiație (efectul Zeeman).

1934. Echipajul român de bob, de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu), cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia. Sportivilor li s-a decernat "Premiul național pentru sport".

1945. Au început lucrările Conferinţei de la Ialta, la Palatul Livadia din Crimeea, în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice și împărţirea sferelor de influenţă între marile puteri.

1959. S-a născut Monica Macovei, om politic, europarlamentar, fost ministru al Justiției.

1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.

1970: A fost publicat romanul "Love Story" de Erich Segal, un adevărat succes.

1974. A murit matematicianul bengalez Satyendra Nath Bose, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul mecanicii cuantice în anii 1920, prin care a pus bazele statisticii Bose-Einstein și pentru Condensatul Bose-Einstein. După el a fost denumit bosonul.

1975. S-a născut cântăreața americană Natalie Imbruglia.

1986. A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor 1920.

2001. A murit compozitorul francez de origine română Iannis Xenakis, cunoscut pentru folosirea efectelor electronice şi a teoriilor matematice în compozițiile sale.

2004. Mark Zuckerberg lansează rețeaua Facebook.

2011. A murit muncitorul Vasile Paraschiv (născut 1928), luptător împotriva regimului Ceaușescu. În anul 2008 a refuzat să fie decorat de Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că ar fi comunist.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă