2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist6 iulie: Jan Hus a fost ars pe rug. Băsescu a fost...

6 iulie: Jan Hus a fost ars pe rug. Băsescu a fost suspendat din funcţie

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 6 iulie în istorie.

1415. A fost ars pe rug reformatorul religios Jan Hus (condamnat ca eretic), erou național al Cehiei și creator al limbii literare cehe (De orthographia boemica).

1535. A murit Thomas Morus, umanist și politician englez, sfânt în bisericile catolică și anglicană (n. 1478)

1785. Dolarul american este ales în unanimitate ca monedă a Statelor Unite ale Americii. Este prima dată când o ţară adoptă un sistem de monedă zecimal.

1854. A murit Georg Simon Ohm, fizician german, cel care a descoperit, în 1826, proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică și care a rămas în lumea științifică drept Legea conducției electrice – Legea lui Ohm.

1883. A murit compozitorul Ciprian Porumbescu.

1885. Louis Pasteur a realizat pentru prima dată vaccinul antirabic.

1893. A murit scriitorul francez Guy de Maupassant.

1907. S-a născut pictorița mexicană Frida Kahlo.

1919. Dirijabilul englezesc R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor.

1962. A murit scriitorul american William Faulkner.

1964. A murit scriitorul și poetul Ion Vinea.

1971. A încetat din viaţă cântăreţul american de jazz Louis Armstrong.

2000. A murit Władysław Szpilman, pianist, compozitor, autor polonez, eroul a cărui dramatică poveste a fost ecranizată în filmul „Pianistul”.

2012. Traian Băsescu a fost suspendat din funcția de președinte al României de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului, cu 256 voturi pentru. A urmat un referendum la care s-a prezentat doar 46,24% din populația cu drept de vot. Rezultatul referendumului a fost invalidat deoarece nu a întrunit cvorumul necesar.

Citeşte şi:

5 iulie: Înțepăturile lui Constantin Tănase: ”Traversăm ani grei cu crize/ Leul iar a decăzut/ Cresc întruna taxe-accize/ Și cu asta ce-am făcut?”

4 iulie: Statele Unite îşi proclamă independenţa. Pentru statele comuniste începe să emită Europa Liberă

Vrăjitoarea de pe Wall Street. Reșița. Kafka. Citroën. Tv în culori. Era rock. Meciul acela

Ștefan cel Mare. Nostradamus. Visu. Hemingway. Hesse. Rousseau. TNB. Fondatorul homeopatiei

Le Tour. Contemporanul. Lady D. RON. PC Chinez. Leibniz. Estée Lauder. România Tineret. TVA

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă