19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnistAna Lugojana. STASI. CaNaBaB. Haret. Kelvin. Bagdasar. Lampa de miner. Yourcenar.

Ana Lugojana. STASI. CaNaBaB. Haret. Kelvin. Bagdasar. Lampa de miner. Yourcenar.

1706. S-a născut marchiza Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, cunoscută sub numele de Émilie du Châtelet, matematiciană și fiziciană franceză din perioada iluminismului. Este una dintre primele femei care aveau cunoștințe profunde de matematică și fizică. A avut legături cu personalități de seamă ale epocii, precum Voltaire, Bernoulli sau Leonhard Euler. Cea mai importantă contribuție a sa este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, Principia mathematica.

1778. S-a născut chimistul Humphry Davy, inventator și chimist englez. A descoperit calciul, natriul, bariul și borul. De asemena, a folosit și a studiat electroliza, iar în 1815 a inventat o lampă pentru mineri.

1830. S-a născut scriitorul și istoricul Jules de Goncourt, fondatorul Academiei Goncourt, care acordă în fiecare an Premiul Goncourt pentru cel mai bun roman apărut în Franţa.

1830. A murit Simón Bolívar, unul dintre conducătorii luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominația spaniolă

1863. Alexandru Ioan Cuza promulgă „Legea secularizării averilor mânăstirești”. În urma aplicării ei, un sfert din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

1863. S-a născut Ion Vidu, compozitor, dirijor şi folclorist, autor de piese corale (Ana Lugojana) și muzică vocal-simfonică religioasă.

1891. A murit Ion Ionescu de la Brad, agronom, economist și statistician.

1893. S-a născut medicul Dimitrie Bagdasar, creatorul şcolii româneşti de neurochirurgie.

1907. A murit Lord Kelvin, fizician britanic.

1912. A murit Spiru Haret, matematician, sociolog, pedagog, cel ce a reorganizat pe baze moderne învăţământul românesc.

1964. A murit Victor Franz Hess, fizician american de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel, împreună cu Carl David Anderson, pentru descoperirea radiațiilor cosmice.

1987. A murit scriitoarea Marguerite Yourcenar, prima femeie membră al Academiei Franceze.

1971. Marea Adunare Națională adoptă „Legea cetățeniei române”, care prevedea pierderea cetățeniei române de către cei care pleacă din țară în mod clandestin sau fraudulos și de către cei care, aflându–se în străinătate, se fac vinovați de „fapte ostile”.

Citește și: Singura deturnare de avion din România comunistă. Avem și cealaltă jumătate a poveștii

1989. În noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost executat ordinul de evacuare din Timişoara al pastorului Tokes. Pe parcursul întregii zile au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi. Militarii au fost huiduiţi şi loviţi cu pietre, protestatarii atacând sediul CJ al PCR. La Bucureşti, Ceauşescu a hotărât, în cadrul unei şedinţe a CPEx, folosirea forţei la Timişoara. Ion Coman, secretar CC al PCR, a fost numit comandant unic pentru Timişoara, membri din conducerea partidului, armatei, securităţii fiind trimişi în acest oraş. În urma unei teleconferinţe organizată de Ceauşescu cu activul de partid şi de stat din toate judeţele ţării, la Timişoara factorii de răspundere au ordonat forţelor de ordine să tragă în manifestanţi. Au început lupte de stradă soldate cu morţi şi răniţi. Timişoara a fost izolată, căile de acces în oraş fiind blocate.

1989. Dizolvarea oficială a poliției secrete est–germane (STASI).

1998. Fondul Proprietăţii de Stat şi compania franceză Renault au semnat un memorandum privind condiţiile de negociere a pachetului de 51% din acţiunile societăţii Automobile Dacia Piteşti.

2000. A fost reinaugurată „Coloana fără sfârșit” de la Târgu Jiu, aflată din 16 septembrie 1996 în lucrări de restaurare.

2007. A început demolarea fostului Stadion Național. Noul stadion, numit Arena Națională, a fost inaugurat la 6 septembrie 2011.

2011. A murit cântăreața Cesária Évora.

2011. A murit Kim Jong-Il, cel care a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din 1994, puterea fiind preluată de fiul său cel mic, Kim Jong-un.

Citește și:

Nero. Song. Eiffel. Radioactivitatea. Maniu. 100Wasser. Bolyai. Bilete de papagal.

Primul om la Polul Sud. Cernobîl. Nostradamus. Profesorul. Coandă. Mehedinți. O'Toole.

Biblioteca Academiei. Legea marțială. Dosoftei. Siemens. Heine. Kandinsky. Mezonii.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă