14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistCasablanca. Saussure. Zweig. Părintele ciberneticii. Ionesco. Patzaichin. Prima ediție NHL.

Casablanca. Saussure. Zweig. Părintele ciberneticii. Ionesco. Patzaichin. Prima ediție NHL.

1476. Ajutat de Ștefan cel Mare și Ștefan Báthory, Vlad Țepeș îl învinge pe Basarab Laiotă și devine domn al Țării Românești.

1778. James Cook este primul european care ajunge pe insula Maui din insulele Hawaii.

1842. Este fondată Universitatea Notre Dame.

1855. A murit poetul polonez Adam Mickiewicz.

1857. S-a născut părintele lingvisticii moderne, elveţianul Ferdinand de Saussure.

1894. S-a născut Norbert Wiener, matematician american, cu lucrări în domeniile teoriei probabilităţilor,  teoriei relativităţii şi al electrotehnicii). Este considerat fondatorul ciberneticii.

1898. S-a născut chimistul și inginerul german Karl Ziegler, laureat al Premiului Nobel.

1909. S-a născut dramaturgul și eseistul Eugen Ionescu.

„Ei sunt frumoși. M-am înșelat. Oh, cât de mult aș vrea să fiu ca ei. Poftim: eu n-am corn! Ce urâtă e o frunte plată! Mi-ar trebui un corn sau două, ca să-mi mai rafinez chipul și să-mi dispară ridurile. (…) Cântările lor te farmecă, sunt puțin aspre, dar au un anume farmec! Dacă și eu aș putea face ca ei! (încearcă să-i imite.) Ahhh! Ahhh! NU, nu e așa! Să mai încerc o dată, mai tare! Ahh! Ahh! Brr! Nu, nu, nu, nu-i așa, e prea slab, prea lipsit de vigoare! Nu pot să mugesc. Pot doar să urlu. Ahh! Ahh! Brr! Numai că urletele nu se compară cu mugetul! Ah, ce răuvoitor am fost, și cârcotaș: ar fi trebuit să mă fac mai devreme ca ei și să-i urmez! Acuma-i prea târziu! Ei da, sunt un monstru. Un monstru! Doamne, niciodată nu voi fi rinocer; niciodată, niciodată!” (Rinocerii)

1917. Este înființată National Hockey League (NHL) cu echipele Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators, Quebec Bulldogs și Toronto Arenas.

1917. Primul Război Mondial: s-a încheiat, la Focşani, armistiţiul între România şi Puterile Centrale

1922. După mai bine de 3000 de ani, Howard Carter și George Herbert sunt primii oameni care intră în cavoul faraonului Tutankhamon in over 3000 years.

1940. În închisoarea Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului carlist şi participanţi la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie).

1942. Are loc, la New York, premiera filmului Casablanca.

1949. S-a născut Ivan Patzaichin.

1968. S-a născut boxerul Ferenc Vastag.

1968. A murit scriitorul german Arnold Zweig.

1970. A murit poetul și criticul literar Vladimir Streinu (Nicolae Iordache).

2004. La Centrul de Conservare a Păsărilor din Hawaii, a murit, probabil, ultimul exemplar din specia de păsări Poʻouli.

2013. A murit compozitorul Temistocle Popa.

Mongolia: Ziua Indpendenței

Citește și:

Legea instrucțiunii publice. Coandă. Guarneri. Vraca. Pinochet. Millo. Divorț ceho-slovac.

Macedonski. Pinocchio. Spinoza. Rugbyul. Kusturica. Brătianu. Kasparov. Tasmania.

Urmuz. Celan. JR. Tonomatul. Marx. Marlaux. Rădescu. Lissitzky. Van der Waals.

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă