10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistCredințe, povețe și magii pentru ziua de vineri, a jivinelor și a...

Credințe, povețe și magii pentru ziua de vineri, a jivinelor și a femeii care se arată în vis

Vinerea e femeie. Vinerile sunt surorile Duminicii. Sf. Vineri e cea mai mare din toate zilele, e jumătate de duminică și dacă o ții e de mare ajutor. Vinerea e a crucei și e cea mai mare; a doua vine miercurea.

Vinerea este o babă bătrână și miloasă, care servește pe Dumnezeu. Umblă îmbrăcată în alb sau negru și locuiește în munți, în pustiu, în ostroavele mării, în cer, în lumea cealaltă. Este protectoarea femeilor căsătorite, pe care le ajută la naștere, căsătorește fetele și poartă de grijă animalelor sălbatice.

Vinerea e slabă și cu colții de fier; ea ar face mult rău oamenilor, dacă ar putea. Vinerea e foarte rea și năpăstoasă. Vinerea să iei seama că nu începi sfadă, că ajungi la rău. Cine se naște în acestă zi e evlavios.  Orice lucru început vinerea nu are și nu poate avea sfârșit bun.

Vinerea nu se coase, nu se toarce, nu se scoate gunoiul afară, se strânge într-un colț al casei și se pune mătura pe el, sub pretext că, dacă-l aruncă afară, îl aruncă în ochii Sf. Vineri.  Orice lucru femeiesc confecționat vinerea și dat de pomană nu e primit de Dumnezeu.

Vineri, cine coase își coase gura, cine toarce își toarce mațele, cine sparge ou face culcuș moroilor în casa lui, cine-și taie unghiile își pune spini pe calea pe care o trece desculță, cine se spală pe mâini nu are parte de colivă, iar cine ațâță focul își ațâță flacăra de sub cazanul în care are să fiarbă în iad.

Vinerile sunt bune de vindecarea boalelor. Vinerile se țin, pentru că orbești. Vinerile, unele fete mari mănâncă numai o dată, ca să aibă noroc. Vinerea nu se zolește, căci se cred că Sf. Vineri apără de opărit. Vineri dimineța, până în răsăritul soarelui, dacă te vei spăla pe cap în vale, îți trec durerile de cap. Vineri seara să nu mănânci usturoi sau ceapă, căci a doua zi ți se împărtășește îngerul. Ca să nu îți curgă sângele din nas, să nu mănânci vinerea pește.

Se crede că fetele care postesc vinerile se vor mărita mai curând. Vinerea fiind o zi nefastă, cine strănută în această dimineață va avea supărare peste zi. Pâine de coci vinerea și umpli borș se face sânge. O femeie a făcut pâine vineri și a murit. Borșul ce se umple lunea și vinerea e a necuratului. Ca să nu fie al lui, să pui sare și câțiva cărbuni în borș, când îl umpli, și nu se poate apropia.

Să nu cânți vinerea. Niciodată să nu acoperi case ori edificii în zi de vineri, că-și fac cuiburi în ele pasările. Dacă lucrează vinerea, bate vântul tare. Se crede că acela ce ține vinerile e scutit de furtuni. Vinerea nu se sapă la vie, fiindcă se mâneză strugurii.

Când dai cenușa afară vinerea sau lunea îi rău, că vine uliul la găini. Când în grădină ai chiftirițe multe și strică legumele, pune-le furci din loc în loc vinerea și toate fug. Vineri nu se tund oile, că e rău de căpiat.

Vinerile nu trebuie să se culce bărbatul cu femeia sa, pentru că copiii ce se vor naște vor ieși schilozi. Vinerile se țin de femei, spre a nu visa vise rele. Orice lucru făcut vineri (cămașă, ciorap, brâu) nu e bun să-l îmbrace omul când moare.

Dacă o fată postește trei vineri fără să mănânce nimic – dar trebuie să se păzească să nu se atingă toată ziua de vreun perete sau de vreun ușor, căci nu se ține postul în seamă – iar seara, cea dintâi îmbucătură să o puie în brâu și apoi sub cap, visează pe ursitorul ceo va lua, iar dacă nu se va mărita, visează un sicriu.

Crăciunul dacă cade vineri, e iarna grea. Când vinerea, după vreme de ploaie se îndreaptă, vremea se strică iar. Sf. Vineri e închipuită ca o bătrână, ținând într-o mână toiagul cu care lovește în timpul somnului mai ales pe cei care îndrăznesc a mânca de dulce vinerea, iar în mâna dreaptă ține o cupă cu apă vie, spre a stropi pe acei care o respectă și a-i orândui astfel să fie fericiți. Ea este aceea care, în chip de femeie, se arată omului în vis, certând pe toți aceia care, lucrând sau mâncând dulce, n-au respectat ziua ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă