9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistCredințe, tradiții și povețe pentru ziua de joi, a lui Niculai și...

Credințe, tradiții și povețe pentru ziua de joi, a lui Niculai și a dragostei

Joi e jumătate bărbat și jumătate femeie, că și bărbații, și femeile îl țin. Joi e a Sfântului Niculai. Cine se naște joi e cu noroc și negoțitor de boi. Joi e ziua patimilor lui Hristos.

Este o zi bună, în care poți să începi un lucru. Se crede că numai duminica și joia este bine a se cununa. Dacă s-ar cununa cineva în alte zile, apoi acea căsătorie nu va fi fericită. Joia-i pentru dragoste. Joi să speli icoana Maicii Domnului cu busuioc și să te speli cu apa aceea și s-o dai pe flori, pentru dragoste.

Joi îi bine întotdeauna să te lai, să te piepteni, pentru dragoste; să scuturi, să grijești prin casă, că toți se iubesc. Îi zi a dragostei.

Pânza pentru albituri se croiește într-o joi, pe la sfârșitul lunii, căci se zice că albiturile croite pe acel timp țin mult. Ca să trăiască multă vreme haina, să ți-o croiești marțea, joia ori sâmbăta. Pentru spălat cămășile sunt două zile pe săptămână: marțea și joia. Joia e bine să se spele pe cap fetele, înainte de a răsări soarele.

Se crede că din ouăle puse joia sub cloșcă vor ieși numai cucoșei. Unghiile nu se taie decât joia și sâmbăta, altfel, pe ceea lume le cauți prin gunoaie mari cât munții. Cine lucreză în joile după Paști și în zilele de Filip, Dumnezeu poruncește lui Sf. Petru să trimită din cățeii săi (lupi) să le ia câte o vită din curte.

Când începe ploaia de joi, ține două săptămâni.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă