11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistLaser românesc. Ucigă-l-Crucea. Țiganiada. Doina Badea. Minulescu. Ilie Dumitrescu. Țițeica.

Laser românesc. Ucigă-l-Crucea. Țiganiada. Doina Badea. Minulescu. Ilie Dumitrescu. Țițeica.

Tradiții. Se trag focuri de pușcă și de pistoale, la biserică, când ies preoții cu crucea spre a face agheasmă, zicând că picioarele Mântuitorului au fost pe acea lespede ce se află în apa Iordanului, pe care era făcut zapisul de greșeala lui Adam. Și când a călcat Mântuitorul pe ea, a pocnit și a huit, cum huiesc puștile acum noi.

La Bobotează, când moaie preotul crucea în apă, toți dracii ies din ape și se rătăcesc pe câmp, până ce trece sfințirea apelor. Și nimeni nu-i vede, afară de lupi, care se iau după dânșii și, unde-i ajung, acolo le și varsă mațele. Din cauza aceasta nu e bine să se lase în ziua de Bobotează cămăși și mai ales rufe întinse pe gard, căci se crede că, atunci când se împușcă, în decursul sfințirii, din puști, precum și când strigă oamenii după sfințire apei Chiraleisa, atunci Ucigă-l-Crucea fuge și se ascunde sub dânsele.

Pentru ca să nu se prindă frigurile, durerile de cap, de piept și de stomac, e bine ca la Bobotează, când se afundă steagul în râu, să te speli în acel moment cu apă de râu, căci tot anul ești sănătos. Oamenii merg la fântână și-și toarnă apă pe cap, ceea ce se numește iordăneală, ca să fie apărați de friguri și alte boale. Cine la Bobotează își vâră pușca în apă, va trage mult vânat la ea.

Pe timpul sfințirii apei de Bobotează se aprind niște petici și se crede că acela care ține astfel de petici aprinse în mână nu va fi mâncat de lupi. La Boboteză, pruncii înconjură cu clopoțele casa, grajdurile și alte edificii, pentru ca să nu se apropie șerpii.

Dacă în ziua de Bobotează, dimineața, înainte de sfințirea apei, un flăcău sau o fată alunecă și cade, se crede că respectivul sau respectiva se va însura sau mărita în acel an. Alții, din contra, cred că cine cade în ziua de Bobotează, până la anul moare.

Dacă pământul va fi îmbrăcat în promoroacă sau va fi vreme frumoasă, are să fie belșug și sănătate. Până la Bobotează e dricul iernii, de la Bobotează crapă gerul și iarna e pe ducă.

1412. S-a născut Jeanne d'Arc, eroină naţională a Franţei, supranumită „Fecioara din Orleans”.

1745. S-a născut inventatorul Jacques Etienne Montgolfier, pionier al aviaţiei. A inventat, împreună cu fratele său, balonul cu aer cald.

1760. S-a născut scriitorul și istoricul Ion Budai Deleanu („Ţiganiada”).

1802. S-a născut scriitorul și lingvistul Ion Heliade Rădulescu.

1822. S-a născut arheologul Heinrich Schliemann, renumit pentru cercetarea ruinelor cetăţii Troia.

1838. Samuel Morse a efectuat prima demonstrație a sistemului său de telegrafie în orașul Morristown, New Jersey.

1849. S-a născut poetul bulgar Hristo Botev.

1852. A murit Louis Braille, pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille.

1881. S-a născut poetul Ion Minulescu.

1884. A murit geneticianul Gregor Mendel.

1897. S-a născut scriitorul Ionel Teodoreanu.

1906. Matematicianul român Gheorghe Ţiţeica a introdus în geometrie suprafeţele cunoscute azi în lume sub numele de „suprafeţele Ţiţeica”.

1907. S-a născut fizicianul Ion I. Agârbiceanu, membru corepondent al Academiei Române, sub conducerea căruia s-a realizat primul laser românesc.

1919. A murit Theodore Roosevelt, al 26-lea președinte al Statelor Unite.

1926. Crearea companiei germane aeriene „Lufthansa".

1927. S-a născut baritonul David Ohanesian. A fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de comandor.

1929. Ferma Sheffield din New York a introdus ambalajul din carton, înlocuind clasica sticlă de lapte.

1932. A murit scriitorul Iacob Negruzzi, preşedinte al Academiei Române (1910-1913; 1923-1926).

1938. S-a născut cântărețul italian Adriano Celentano.

1940. S-a născut cântăreaţa Doina Badea.

1950. Prin Decretul nr. 6 din 6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul Marii Adunări Naționale, la 13 ianuarie 1950, se hotăra înființarea coloniilor (lagărelor) de muncă. Lagărele își încep activitatea la 14 ianuarie 1950.

1969. S-a născut fotbalistul Ilie Dumitrescu.

1989. A murit acordeonistul Marcel Budală.

1990. A fost reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal.

1993. A murit balerinul şi coregraful Rudolf Nureev.

2001. Papa Ioan Paul al ll-lea a închis Poarta Sfântă a catedralei Sf. Petru, pe care a deschis-o în noaptea de Crăciun a anului 1999, marcând astfel sfârşitul jubileului anului 2000, prin care s-au celebrat cele două milenii de la naşterea lui Iisus

2002. Boxrul Leonard Doroftei a cucerit titlul mondial la profesionism, la categoria semiuşoară (62 kg), versiunea WBA.

2006. A murit cântăreţul american de blues, jazz şi soul Lou Rawls. A primit trei premii Grammy şi a înregistrat circa 60 de albume, a apărut într-o serie de producţii cinematografice şi de televiziune – între care Leaving Las Vegas -, şi şi-a împrumutat vocea unor personaje de desene animate.

2009. Au fost oprite livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea.

Citește și:

Fanarioții. Culianu. Villon. Eco. Gârleanu. Stanislavski. Adenauer. Eusébio. Dubcek.

Teoreticianul râsului. Rubrică de șah. Newton. Camus. Pușcariu. Der Spiegel. Rammstein.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă