19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 ianuarie în istorie: Moldovenii fac alianță cu rușii. Se încearcă răsturnarea...

12 ianuarie în istorie: Moldovenii fac alianță cu rușii. Se încearcă răsturnarea de la putere a lui Ion Iliescu

La 12 ianuarie 1483, fata lui Ștefan cel Mare se mărită cu Ivan, fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei. În 1628 s-a născut scriitorul Charles Perrault. În 1967 este conservat primul om prin criogenie. Iar în 1990, Dumitru Mazilu încearcă, fără succes, să-l răstoarne de la putere pe Ion Iliescu.

Deschide  GALERIA FOTO  de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 ianuarie în istorie.

1483. Elena (Olena), fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, se căsătorește cu Ivan, fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

1628. S-a născut scriitorul Charles Perrault, autor al nemuritoarelor poveşti pentru copii „Motanul încălţat” şi „Scufiţa roşie”  (decedat 1703).

1665. A murit matematicianul francez Pierre de Fermat, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților   (născut 1601).

1729. S-a născut filosoful britanic Edmund Burke.

1746. S-a născut pedagogul elvețian Johann Heinrich Pestalozzi.

1866. A murit Aron  Pumnul, reprezentant al paşoptismului ardelean, profesor şi filolog.

1876. S-a născut scriitorul Jack London  (Colţ Alb)  (decedat 1916).

1878. Războiul pentru independenţă. Trupele române ocupă Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

1893. S-a născut Hermann Goering, ministrul de interne şi comandant al forţelor aeriene ale Germaniei naziste în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

1906. S-a născut filosoful fancez Emmanuel Levinas.

1929. La radio este lansată prima emisiune „Ora copiilor”.

1939. A murit soprana Hariclea Darclée.

1949. S-a născut scriitorul japonez Haruki Murakami.

1950. URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.

1951. S-a născut actrița americană Kirstie Alley.

1967. A murit psihologul american  James Hiram Bedford  (născut  1893),  acesta devenind primul om al cărui corp este conservat prin criogenie, pentru o viitoare resuscitare.

1976. A murit scriitoarea Agatha Christie, celebră autoare de romane poliţiste (născută 1890).

1984. În Egipt a reînceput procesul de restaurare a marilor piramide.

1990. La București se desfășoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale. Cu acea ocazie eșuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere.

1995. La Trenton, New Jersey, are loc prima audiție a lucrării compozitorului de origine română Sabin Păutza, scrisă cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere a lui  Martin Luther King jr.

1998. Un numar de 19 ţări europene, între care şi România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane.

1999. Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea președintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.

2001. A murit Adhemar Ferreira da Silva, singurul atlet brazilian care a câştigat două titluri olimpice şi a stabilit şapte recorduri mondiale, în proba de triplusalt.

2007. A murit cântăreața de jazz Alice Coltrane.

2009. A murit regizorul şi producătorul francez  Claude Berri  (născut 1934), deţinător al Premiului Oscar.

2010. Are loc cutremurul din Haiti, soldat cu moartea a 100.000 de oameni și cu distrugerea capitalei Port-au-Prince.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă