10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistNăpustitul berbecilor. Tramvaiul electric. J'accuse. Cervantes. Boca. Naum. Fermi. Diesel.

Năpustitul berbecilor. Tramvaiul electric. J’accuse. Cervantes. Boca. Naum. Fermi. Diesel.

Tradiții. Perioaa de 15 zile cuprinsă între 29 septembrie și 14 ocombrie, între Mioi și Vinerea Mare, când se aștepta o încălzire trecătoare a timpului, este numită Vara lui Mioi. Întrucât atât la Mioi, cât și la Vinerea Mare se obișnuia să se slobozească arieții (berbecii) în turmele de oi pentru reproducere, aceste ziel se numeau și Nunta oilor sau Năpustitul berbecilor.

De cade ghinda înainte de Sânt-Mihai, iarna se pune curând.

1518. S-a născut pictorul italian Tintoretto, unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură.

1547. S-a născut Miguel de Cervantes, scriitor, poet, dramaturg, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha”.

1571. S-a născut artistul italian Caravaggio, unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură.

1758. S-a născut amiralul britanic Horatio Nelson.

1864. S-a născut scriitorul, filosoful şi dramaturgul Miguel de Unamuno, iniţiator al existenţialismului în Spania.

1885. La Blackpool, în Anglia, s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.

1888. A murit poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu.

1901. S-a născut fizicianul Enrico Fermi, laureat Nobel, membru de onoare străin al Academiei Române. A condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan.

1902. A murit scriitorul Émile Zola. Zola și-a riscat cariera, libertatea și viața prin publicarea manifestului său J'acusse (Acuz!) pe prima pagină a cotidianului parizian L'Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului.

Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății.

1903. A murit inginerul german Rudolf Diesel, inventatorul motorului care îi poartă numele, brevetat în 1892.

1910. S-a născut teologul și pictorul Arsenie Boca. A fost unul din martirii Gulagului românesc, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. Este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

1912. S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni („Blow Up”, „Deşertul roşu”, „Dincolo de nori”, „Ultimul tango la Paris”).

1943. S-a născut fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa, laureat al Premiului Nobel, cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność).

2001. A încetat din viaţă scriitorul și poetul român Gellu Naum.

2010. A murit actorul american Tony Curtis.

Citește și:

Toamna: tradiții, semne, prevestiri

Fluorul. Regina Maria la Clémenceau. Pârvan. Mobby Dick. Pasteur. Penicilina.

Halep. Totti. PNȚ. Hieroglifele. Ziar zilnic. Oblomov. Degas. Prunariu. E=mc2.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă