11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistOctombrie: povețe, prevestiri, griji. Și cum să faci un ban cumsecade.

Octombrie: povețe, prevestiri, griji. Și cum să faci un ban cumsecade.

Denumire populară: brumărel (începe bruma, încep a cădea brumele cele mici)

Prevestiri de timp. Dacă în octombrie cade multă brumă și zăpadă, luna ianuarie va fi moale și călduță. Dacă în octombrie și noiembrie e multă ploaie, poți aștepta în decembrie mari vânturi. Brumărel și Mărțișor sunt luni surori. Cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor. Gerul și frigul din octombrie îmblânzește pe ianuarie și Faur. Lumina de miazănoapte aduce curând ger mare.

Șoarecii de câmp, de trag către sat, iarna e aproape. Când arborii țin frunza mult, iarna e departe, dar va fi grea și la anul vor fi multe omide. Sunte semne de iarnă ușoară când o bubui luna lui octombrie și noiembrie. Vântul de octombrie este vânt bogat. Dacă în octombrie este multă ceață (buraca), atunci va fi multă neauă în decembrie.

Povețe. Săpați gropi prin livezile umede. Puneți gunoi pe câmpurile cu trifoi. Curățiți pomii de uscături până să nu vină frigul. Săpați împrejur și puneți pământ gras pe lângă rădăcini. Răsădiți zmeura și fragii. Strângeți sâmburi de poame și păstrați-i în nisip.

Culesul poamelor ține încă! Griji, nu cumva să le aduni pe timp ploios și nici dimineața, înainte de a se fi luat apa de pe ele, că putrezesc. Straturile din cari s-au scos legumele trebuiesc săpate din nou, ca preste iarnă să degere.

Resădește în straturi bine lucrate sălată iernatică. Culege cucuruzul. Cartofii și napii de nutreț se sapă pe timp uscat, se curățesc de rădăcinile mai subțiri și se pun să se sbicească înainte de a se așeza în pivniță ori în groapă.

Îndată ce am terminat cu semănatul se ară numaidecât pământul menit a se semăna de cu primăvară. Gerul și frigul de peste iarnă îl îmbunătățește. Când la culesul viilor, strugurii trebuiesc clasificați după cum sunt unii putrezi, alții copți ori rescopți. Numai așa putem face bani cumsecade, dacă producem mai multe feluri de vin.

 

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă