2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnistPrincipiul incertitudinii. Miss România. Fascism.it. Diesel. Gauss. Hagia Sofia.

Principiul incertitudinii. Miss România. Fascism.it. Diesel. Gauss. Hagia Sofia.

532. Împăratul bizantin Iustinian I ordonă construirea unei noi bazilici creştin-ortodoxe în Constantinopole, Hagia Sofia.

1271. Prima atestare documentară a Braşovului.

1443. S-a născut Matia Corvin, rege al Ungariei și Croației.

1455. Data tradiţională la care se consideră că a fost publicată Biblia Gutenberg, prima lucrare occidentală tiparită cu ajutorul unei maşini tipografice

1685. S-a născut Georg Friedrich Händel, compozitor, organist şi violonist german.

1821. A murit scriitorul englez John Keats.

1855. A murit Carl Friedrich Gauss, matematician, astronom, fizician german.

1856. Nicolae Golescu a adresat plenipotenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanţia marilor puteri europene.

1869. A fost fondat Partidul Naţional Român din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelariu.

1883. S-a născut filosoful german Karl Jaspers.

1893. Patentarea motorului Diesel o descoperire a inginerului german Rudolf Diesel.

1898. Romancierul francez Émile Zola a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe capitanul Alfred Dreyfus.

1903. Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo.

1918. A luat fiinţă Armata Roşie. Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

Comuniştii nu aveau nevoie de persoane care să gândească, să evalueze şi să simtă, eventual să revendice. Ei aveau nevoie doar de mase, cât mai largi, cât mai nivelate, de oameni fără chip şi fără voce. Mai nou, aflăm că voiau şi oameni fără creier. La propriu.

Cotidianul rus Moskovki Komsomoleţ a publicat fragmente din rapoartele NKVD-ului (predecesorul KGB-ului) ce dovedesc că în anii '20 Stalin a ordonat savanţilor sovietici să creeze o nouă rasă de supersoldaţi mutanţi: „Vreau un om nou, invincibil – a cerut Stalin, insensibil la durere, rezistent şi indiferent faţă de calitatea hranei". În 1926, Biroul Politic al Partidului Comunist i-a cerut în mod oficial Academiei Sovietice de Ştiinţe să creeze „o maşină vie de luptă”, ceva în genul clonelor din Războiul Stelelor.

Primul Război Mondial şi Războiul Civil măcinaseră Armata rusă (ulterior Roşie) şi nu exista suficientă forţă de muncă pentru planurile de inginerie socială ale comuniştilor. Uniunea Sovietică era pe cale să declanşeze primul Plan Cincinal de industrializare forţată şi forţa de muncă era puţină şi năzuroasă.

„Proiectul” i-a fost încredinţat lui Ilia Ivanov, un biolog care reuşise să facă cu caii de curse ceea ce făcea Miciurin cu plantele. Rezultatul trebuia să fie acelaşi – crearea de legume. În cazul lui Ivanov, de legume umane.

Ivanov s-a gândit că cel mai bun mod de a obţine noul om sovietic rezistent şi idiot era să încrucişeze oameni cu primate. Zis şi făcut. Cum pe vremea aceea nu se ştia nimic despre genom şi ADN, Ivanov s-a apucat să insemineze femele de cimpanzeu şi gorile cu spermă umană şi s-a dus în Africa unde a inseminat femei, care nu aveau nici cea mai mica idee ce li se întâmplă, cu spermă animală… citește mai departe.

Citește și: Cum a luptat ARMATA ROŞIE în cel de-Al Doilea Război Mondial

1919. Este fondat Partidul Fascist de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei. Din această poziţie politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de Al Doilea Război Mondial, alături de Germania.

1919. A murit Gheorghe Pop de Băsești, politician român din Transilvania.

1925. Mitropolia Valahiei a fost ridicată la rangul de patriarhie. Biserica ortodoxă română a devenit autocefală.

1927. Prima descriere scrisă a principiului incertitudinii, într-o scrisoare adresată de fizicianul teoretician german Werner Heisenberg colegului său fizician Wolfgang Pauli.

1929. Încep și în România concursurile de frumusețe, prin declararea Magdei Demetrescu drept „Miss România 1929", clasată a doua la concursul „Miss Europa”.

1942. A încetat din viaţă Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg, biograf şi eseist austriac; a emigrat, în 1938, în SUA.

1941. Plutoniul este izolat pentru prima oară în laborator de Dr. Glenn T. Seaborg.

1955. A murit poetul și dramaturgul Paul Claudel.

1956. Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin.

1965. A murit actorul american Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson). A format alături de Oliver Hardy celebrul cuplu comic Stan şi Bran.

1993. Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center", cartierul Manhatan. S-a soldat cu șase morţi şi peste 1.000 de răniţi.

1997. Savanţii britanici au anunţat că au creat, în premieră mondială, clona unui animal adult.

1999. A murit compozitorul George Grigoriu.

2000. A murit fotbalistul britanic Stanley Matthews.

Brunei: Ziua Națională

Guyana: Ziua republicii

Citește și: Bip-Bip. Marele jaf capitalist. Schopenhauer. Hertz. Bunuel. Leu. Serbia. Warhol. Lauda.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă