14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistProclamația către bucureșteni. Brâncuși. Ohm. Longoria. Aldo Moro. Crimeea. Îngerul morții.

Proclamația către bucureșteni. Brâncuși. Ohm. Longoria. Aldo Moro. Crimeea. Îngerul morții.

1521. Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1547. Ivan cel Groaznic devine țar al Rusiei.

1614. S-a născut Franciscus Sylvius, medic, anatomist și chimist olandez. Este considerat unul din pionierii chimiei clinice moderne. De numele său este legat mineralul silvină.

1680. A murit François de la Rochefoucauld, filosof și moralist francez („Maxime”).

1705. Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

1750. S-a născut Caroline Herschel, astronomă britanică de origine germană. La începutul carierei sale științifice l-a ajutat pe fratele ei Wilhelm Herschel cu cercetările și observațiile sale, s-a remarcat însă foarte devreme cu contribuții științifice proprii. Este descoperitoarea mai multor comete, îndeosebi cometa periodică 35P/Herschel-Rigollet, care îi poartă numele, iar la data de 7 noiembrie 1795, a redescoperit cometa Encke, la Slough, în Anglia.

1774. S-a născut Matthew Flinders, căpitan, explorator englez, unul din cei mai importanți navigatori și cartografi ai timpului său. Într-o carieră care de peste douăzeci de ani, el a navigat cu căpitanul William Bligh, a circumnavigat Australia și a încurajat numele acesta pentru continentul cunoscut anterior ca New Holland. A scris o lucrare despre explorarea australiană timpurie, A Voyage to Terra Australis (O călătorie spre Terra Australis). Numele lui Flinders este în prezent asociat cu peste 100 forme geografice și locuri din Australia.

1789. S-a născut fizicianul german Georg Simon Ohm. A descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică, care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826 drept legea conducției electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.

1821. Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1839. S-a născut scriitorul francez Sully Prudhomme, laureat al Premiului Nobel.

1898. A murit controversatul desenator, ilustrator și grafician englez Aubrey Vincent Beardsley (vezi Galeria Foto)

1903. S-a născut actorul Jules Cazaban.

1911. S-a născut Josef Mengele, medicul de la Auschwitz, cunoscut drept „Îngerul morții”.

Citește și: Povestea celor șapte pitici maramureșeni de la Auschwitz

1926. Fizicianul american Robert G Hutchings a lansat prima rachetă cu combustibil lichid, in Auburn, Massachusetts; aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1926. S-a născut actorul american Jerry Lewis.

1935. Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată „Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu” și prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul forțelor militare germane.

1936. S-a născut scriitorul Bujor Nedelcovici.

1940. A murit scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf, laureată a Premiului Nobel.

1941. S-a născut regizorul italian Bernardo Bertolucci.

1957. A murit sculptorul Constantin Brâncuși.

1957. A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX.

1962. A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat. A realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, I. I. C. Brătianu şi monumentul lui Ferdinand I.

1965. A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1966. Astronauții americani Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

1975. S-a născut actrița americană Eva Longoria.

1978. Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii”; mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.

1981. A murit actorul Cornel Coman.

1985. Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de teroriști la Beirut (Liban) și a fost eliberat în 1991, după 2.454 de zile petrecute în captivitate.

Citește și: Arcul lui Noe: victimele necuvântătoare ale războaielor

1997. Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferința ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997.

2014. Are loc un referendum în Crimeea privind alăturarea Crimeii la Federația Rusă.

2014. Începe un referendum neoficial în Veneția, privind independeța Veneției față de Italia.

Citește și:

Păstorel. Giugaru. Onassis. Columb. Rolls Royce. Nae Ionescu. Scara rulantă. You’ll never walk alone!

Zece Mai. Ambasadorul golanilor. Strauss. Macedonski. Marx. Țițeica. Darie.

Eliade. Papa. Oxigenul. Aderca. Uranus. Kieslowski. Honda. Hurmuzescu. Gadamer. PPP.

Cele mai citite

Banner de campanie al lui Nicușor Dan, lângă bălării de peste 1 m înălțime. FOTO

Imagini surprinse de jurnaliștii cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ arată iarbă și buruieni înalte de peste un metru, în mijlocul Capitalei, lângă Palatul Parlamentului, pe...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Lloyd Austin impulsionează statele care dețin sisteme Patriot să le doneze Ucrainei

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă