14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistRegina bluesului. Timișoara. Nurofenul de la Sydney. Heidegger. Botta. Gershwin. Newman.

Regina bluesului. Timișoara. Nurofenul de la Sydney. Heidegger. Botta. Gershwin. Newman.

Tradiții. În perioada 26-28 septembrie se sărbătoresc primii Filipi de Toamnă. Interdicții importante în privința muncilor gospodărești: nu se coase, nu se împunge în piele, nu se dă împrumut, nu se merge la moară, nu se dă foc la vecini, nu se mătură în casă, nu se lucrează nimic, pentru că e rău de lupi și pentru a nu avea primejdii și a nu adormi pe veșnicie.

1791. S-a născut pictorul şi graficianul fancez Theodore Gericault.

1874. Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc: un concurs de tir (tragere la semn).

1877. A murit savantul german Hermann Grassmann, cu importante contribuții în lingvistică, matematică, fizică și publicistică. A fost un adevărat umanist al epocii sale.

1888. S-a născut poetul şi dramaturgul american T. S. Eliot, laureat Nobel.

1889. S-a născut Martin Heidegger, una dintre cele mai importante figuri intelectuale ale secolului al XX.

1898. S-a născut compozitorul George Gershwin.

1907. S-a născut poetul, eseisul și dramaturgul Dan Botta.

1937. A murit cântăreța Bessie Smith, supranumită regina bluesului.

1945. A murit, la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Bartók, născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania.

Ascultă și înregistrările originale realizate de Bartók acum un secol, pe un fonograf Edison, pentru institutul de Muzicologie al Academiei Ungare.

1948. S-a născut cântăreața și actrița australiană Olivia Newton-John.

1950. S-a născut gimnastul Dan Grecu, medaliat olimpic și la campionatele mondiale, antrenorul lotului olimpic al echipei masculine de gimnastică a României.

1960. La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.

1961. Bob Dylan își face debutul.

1969. The Beatles lansează albumul Abbey Road.

1990. A murit scriitorul italian Alberto Moravia („Ciociara”, „Mascarada”).

2000. Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragîndu-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus, sportiva fiind depistată pozitiv la un control antidoping

2002. Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.

2003. A murit muzicianul britanic Robert Palmer.

2008. A murit actorul și regizorul Paul Newman.

Ziua Limbilor Europei. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. În Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Citește și:

Mineriada. Strauss. Remarque. Almodóvar. Maria T. Genetica. Peleș. Sequoia.

Turnul Diavolului. Calendarul sovietic. Camp Nou. Paracelsus. Deep blue.

Neptun. Mozilla. Freud. Aldo Moro. Interpolul. Euthanasia. Bourvil.

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă