11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistRomâna: Zdob și zdub. Prima trecere de pietoni. Oina yankeilor. Mandela, viețaș.

Româna: Zdob și zdub. Prima trecere de pietoni. Oina yankeilor. Mandela, viețaș.

1839  – A avut loc primul meci de baseball din America.

1890 – S-a născut pictorul expresionist Egon Schiele, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai picturii moderne vieneze, alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka.

1915 – S-a născut David Rockefeller, bancher și filantrop american.

1924 – S-a născut George Bush, al 41-lea președinte al SUA.

1929 – S-a născut Irina Mavrodin, poetă, eseistă și traducătoare.

„Pentru mine, cine nu are cultură generală este ca un infirm, pentru că el nu se poate bucura decât de lucruri materiale.”

Citește și: Interviu cu Irina Mavrodin.

1934  – La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

1941 – S-a născut Chick Corea, pianist american.

1964: Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

1993  – A avut loc congresul de constituire a CNSLR – Frăţia, centrală sindicală ce reuneşte membrii Confederaţiilor Frăţia, CNSLR, Univers şi ai federaţiilor Petrol şi Radiocomunicaţii.

1996 – Pedepsele agravante pentru ziarişti, prevăzute în articolele 205, 206 Cod Penal, privind insulta şi calomia, au fost eliminate prin vot de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

„Una dintre problemele frecvent puse pe tapetul instantelor penale a fost cea a infractiunilor de insulta si calomnie (articolele 205 si 206 din Codul penal), pastrate ca atare dupa 1989. De multe ori, ele au fost folosite de potentati pentru a intimida jurnalistii, condamnati uneori la inchisoare. Dintre acestia, unii au executat efectiv pedeapsa, iar altii au plecat din tara si s-au intors dupa prescrierea faptei. Multi dintre jurnalisti, unii chiar dintre "formatorii de opinie", au si acum caziere. Peste toate, ziaristi condamnati definitiv si irevocabil au deschis actiune la CEDO, au castigat, iar statul a trebuit sa le plateasca despagubiri.”

Citește mai multe în: Insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni.

2002 – Guvernul moldovean a interzis utilizarea formulei „limba şi literatura română” în documentele oficiale, motivând că în Constituţie limba de stat este „limba moldovenească”.

2003 – A murit actorul american Gregory Peck.

2005 – Pugilistul american Mike Tyson, fost campion mondial la categoria grea, a anunţat, la finalul meciului pierdut în faţa irlandezului Kevin McBride, că aceasta a fost ultima sa luptă.

2011 – A încetat din viaţă omul de afaceri Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei. Mihai Cârciog a înfiinţat în anii '90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf – Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, Vip, posturile Tele 7abc, SOTI Neptun, TV89 Timişoara.

2012 – A murit Elinor Ostrom, politolog american, laureat al Premiului Nobel.

2012 – A murit Henry Hill, mafiot american.

Citește și:

Ruzici câștigă Roland Garros. Naționalizarea. Dezastrul de la Le Mans. Cousteau. Strauss. John Wayne.

Hariclea Darclée. Revoluția Zoo. Primul spătar. Aurel Vlaicu, premiat. Ampère. Tracy. Aitmatov.

Hora Unirii. Dickens. Donald Duck. Depp. Cotrubaș. Prima linie publică pentru o locomotivă cu aburi.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă