12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistTimișoara e liberă. BNR la comuniști. Steinbeck. Codrescu. Mincu. Apostu. Rubinstein. La...

Timișoara e liberă. BNR la comuniști. Steinbeck. Codrescu. Mincu. Apostu. Rubinstein. La vita e bella.

1191. Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

1852. S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură.

1917. Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.

1934. S-a născut sculptorul George Apostu.

1937. Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.

1946. A fost etatizată Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.

1946. S-a născut poetul sibian Andrei Codrescu.

1968. A murit scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel.

1982. A murit compozitorul și pianistul Arthur Rubinstein.

1989. La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.

1997. A avut loc premiera filmului La vita é bella, în regia Roberto Begnini, distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar.

1999. Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.

Citește și:

Bunicul emailului. Nae. Bering. Brontë. Brejnev. Alzheimer. Piaf. Titanic. Hong Kong.

Dumnezeu s-a născut în exil. Stradivarius. Stalin. Havel. Herder. Klee. Spielberg.

Ana Lugojana. STASI. CaNaBaB. Haret. Kelvin. Bagdasar. Lampa de miner. Yourcenar.

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă