16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnistTradiții, credințe și povețe pentru ziua de miercuri

Tradiții, credințe și povețe pentru ziua de miercuri

Miercuri e femeie (uneori bărbat). Miercuri este o sfântă bătrână, slabă și necajită, îmbrăcată sau, dimpotrivă, dezbrăcată și despletită. Locuința ei se află în cer, în pustiu, în păduri sau palate mari. Se preocupă de animalele sălbatice, iar, când apare în vis, vindecă bolnavi. Miercuri e ziua Maicii Domnului, întru cinstea ei se postește.

Miercuri și vineri sunt ale crucii, de viață dătătoare. Miercuri s-a născut soarele. Miercurea nu se începe pânza, că miercuri s-a făcut pământul. După dumnică și vineri, miercuri e cea mai mare zi. E mare și periculoasă mânia ei, mai ales pentru femei. Sfânta Miercuri are nouă fete și toate stau în genunchi și nu mănâncă, până se culcă lumea. De aia nu bine să stai mult la lucru marți seara.

Miercurea se postește, ca să ai cinste. Ca să ai puicuțe, pui cloșca în zilele femeiești: miercurea, vinerea, sâmbăta și duminica. Cucoșeii, în zilele bărbătești: luni, marți și joi. Ouăle cele lungi sunt cucoș, iar cele rotunde, puicuțe.

Se crede că dacă un flăcău sau văduvoi se înfruptă miercurea, apoi cu greu se poate însura. Să nu cârpești miercurea și vinerea, că nu ține mult treaba. Miercuri se ține de dânsele. La o seamă de femei nu li se arată a lucra miercurea. Cum lucrează în ziua aceea, fac bube pe la încheieturi, capătă dureri și li se schimonosesc mâinile și trupul, iar dacă țin, nu-i nimic.

Miercuri să nu faci leșie, să nu zolești, că pe ceea lume bei zoala. Miercuri să nu te lai, că nu-ți putrezește capul. Miercuri să nu te speli pe cap, că rămâi vădană sau, dacă ești fată, ai să te măriți cu un văduv. Miercuri, dacă te lai, să arunci apa aceea pe un câine și să menești pe cineva ce-ți e dușman, și acela nu se poate apăra de câini.

Miercuri nu se făceau nunți, nu se mergea la pețit, erau interzise petrecerile și distracțiile. Castraveții să nu-i pui în pământ miercuri sau vineri, că ies amari. Vinerea și miercurea să nu rupi castraveți din acei cari au ieșit întâi, că se amărăsc. Miercurea și vinerea să nu iei oulăle din cuibar, că faci pecingine pe obraz.

Copilul născut miercuri va trăi cam 30 de ani și va fi sărăcăcios. Când tai unghiile miercurea și vinerea, îi păcat. Miercurea și vinerea nu-i bine de umblat cu mâna în lapte și brânză, că stârpesc vacile. Asemene, nu-i bine a umbla cu ouă, că vine dihorul la găini.

Miercuri seara se ține șezătoare.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă