14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnistWinter in the city. A murit Joe Cocker

Winter in the city. A murit Joe Cocker

John Cocker a murit azi, la 70 de ani, doborât de cancer pulmonar. Știrea a fost anunțată de Sony Music și confirmată pentru ITV de managementul artistului.

John Robert Cocker s-a născut la Sheffield, în Anglia, la 20 mai 1944. A trăit aici până la 20 de ani, într-o familie săracă. A avut apoi mai multe meserii: lăcătuș, instalator și angajat al unei stații de benzină. Idolul său din perioada aceea a fost marele Ray Charles.

Primul succes al lui Cocker vine în 1963, cu Vance Arnold and the Avengers, alături de care a cântat în deschiderea unui concert Rolling Stones. Cariera sa de solist blues și rock a început însă în 1964, pentru ca peste patru ani să pună ochii pe el managerul trupei Procol Harum. Astfel, pe primul său album, Cocker cântă alături de nume precum Jimmy Page și John Paul Jones (Led Zeppelin).

A fost și la Woodstock, în 1969. Glasul său răgușit și mișcările scenice cu totul originale îl fac pe Cocker una din senzațiile istoricului festival. Din acel moment, Cocker scoate câte un album aproape în fiecare an. Succesele sale din anii 1960 nu le-a mai putut repeta însă în deceniul următor. Căzuse în patima băuturii și a drogurilor.

Revine însă în 1983, câștigând un premiu Grammy cu piesa Up Where We Belong, cântată în duet cu Jennifer Warnes.

Joe Cocker a lăsat în urmă 40 de albume și, prin turneele sale, a făcut de mai multe ori înconjurul lumii, trecând nu o dată și prin România. Printre cele mai cunoscute piese cântate de el sunt: You are so beautiful, Unchain My Heart, With a little help from my friends, Summer in the city sau You can leave your hat on.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă