19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistZi deosebit de primejdioasă. Atletul lui Christos. Fusul orar. Hertz. Rotman. Mathieu....

Zi deosebit de primejdioasă. Atletul lui Christos. Fusul orar. Hertz. Rotman. Mathieu. Windows Vista. Îți mai aduci aminte, doamnă?

Tradiții. Pe lângă tradițiile care explică un personaj bine cunoscut al mitologiei creștine, Maria Magdalena, o altă sărbătoare importantă era în calendrul popular, consacrată mucenicului Foca. Ziua era deosebit de primejdioasă, sfântul fiind considerat direct răspunzător de ațâțarea focului distrugător al grânelor.

Magdalina se serbează cu credința că tămâia să miroasă morților. Femeile fac pomană pentru rudeniile răposate. Magdlina îi apără pe copii de boale. Se lucrează la câmp, dar femeia în casă nu lucrează, fiindcă îi strică moliile lucrurile. Magdlina e rea de lovituri, de foc și de lupi la animale. Se ține pentru primejdii.

1456. Trupele conduse de Iancu de Hudedoara înving, la Belgrad, Armata Otomană a lui Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma istoricei victorii, Papa Calixt al III-lea îl caracterizează pe voievodul Transilvaniei drept „atletul lui Christos".

1826. A murit astronomul și matematicianul Giuseppe Piazzi, cunoscut pentru descoperire planetei Ceres, cea mai mică din Sistemul Solar.

1887. S-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi.

1915. A murit Sandford Fleming, geograf, inginer și inventator canadian de origine scoțiană. El a propus împărțirea lumii în fusuri orare, mărcile poștale ale Canadei și a avut contribuții importante în domeniile cartografiei și geodeziei.

1938. A încetat din viaţă compozitorul Ionel Fernic.

1934. Se naște canoistul bucureștean Leon Rotman, dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956 și laureat cu bronz la Roma, în 1960.

1946. Se semnează, de către toate cele 69 state ale ONU, actul de constituire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care începe să funcţioneze efectiv din 7 aprilie 1948.

1946. S-a născut cântăreața franceză Mireille Mathieu.

1987. Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.

2000. A murit regizorul Claude Sautet.

2001. A murit Vlad Mugur, regizor la Teatrul Naţional din Cluj.

2004. A murit solistul Sacha Distel.

2005. Microsoft anunţă numele noului sistem de operare: „Windows Vista”.

2011. În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni mor, zeci sunt răniți. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

Citește și:

Pârliile. Cea mai rece zi. Picard. McLuhan. Alecsandri. Undă verde undelor de șoc. Canal&Porțile de Fier.

Patronul albinelor. Primul popas pe Lună. Și pe Everest. Doja. Santana. Valéry. Părintele wirelessului. Fotbal legal.

Ceaușescu doar ales. Metroul din Paris. Colt. Petrarca. Nasty. Degas. That’s all right.

Cele mai citite

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă