12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleBeautyFOTO. Imagini în premieră din expediția la Polul Sud condusă de R....

FOTO. Imagini în premieră din expediția la Polul Sud condusă de R. F. Scott

O persoană care a vrut să își păstreze anonimatul a cumpărat, la o licitație organizată weekendul trecut, un pachet de imagini necunoscute până acum publicului larg, realizate în expediția condusă de exploratorul britanic Robert Falcon Scott spre Polul Sud. Cele 52 de negative ale pachetului, vândute cu suma de 36.000 de lire sterline (223.175 de lei), oferă o incursiune în tabăra de bază a expediției .

În iunie 1910, Robert Falcon Scott a condus echipa formată din Edgar Evans, Laurence Oates, Henry „Birdie” Bowers și Edward „Bill” Wilson, în cadrul Expediției Terra Nova, în speranța că vor fi primii care vor ajunge la Polul Sud. Echipa lui Scott a ajuns la destinație în ianuarie 1912, dar a aflat că o altă echipă, cea a norvegianului Roald Amundsen, a atins deja râvnita performanță cu doar 35 de zile mai devreme.

La întoarcere, vremea a fost extrem de rea: pe lângă temepraturile foarte scăzute, care ajungeau uneori la minus 33 de grade, membrii echipei au trebuit să suporte viscolul și lipsa de mâncare. Scott, împreună cu doi colegi care au supraviețuit, au campat pentru ultima oară pe 19 martie 1912, la doar 18 kilometri de următorul lor depozit de alimente. N-au mai avut putere să meargă mai departe și le-a fost clar că soarta le e pecetluită. Un ultim text dramatic din jurnalul exploratorului, în care Scott schimbase cuvântul „soția” cu „văduva”, e datat 29 martie 1912. Corpurile lor închețate, notițele și saniile au fost găsite de o echipă de salvare abia în noiembrie.

Înainte de a pleca spre Polul sud, Henry Bowers a învățat să facă fotografii, în tabăra de bază, de la fotograful oficial al expediției, Herbert Ponting. Pozele făcute de Bowers prezintă condițiie vitrege și viața din tabăra de bază și au fost păstrate de Ponting. Chiar dacă 1700 din negativele fotografiilor, realizate în mare parte de Ponting, sunt acum în proprietatea  Institutului de Cercetări Polare Scott de la Universitatea Cambridge, 52 dintre ele au fost păstrate de fotograf și au circulat de-a lungul anilor pe la colecționarii privați. Acestea formează pachetul licitat zilele trecute.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă