11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismA murit Kang Sok Ju, cel mai important politician PRO-AMERICAN din Coreea...

A murit Kang Sok Ju, cel mai important politician PRO-AMERICAN din Coreea de Nord

Arhitectul diplomaţiei nucleare nord-coreene, Kang Sok Ju, care a negociat în 1994 un acord cu SUA ce a stopat planul american de a lovi militar instalaţiile nucleare ale statului asiatic, a încetat din viaţă vineri, transmite Reuters, preluând o ştire a agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, informează Agerpres.

Kang Sok Ju, care în ultima perioadă a fost vicepremier şi membru al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, a sucombat în urma unui cancer esofagian, la vârsta de 76 de ani, a precizat KCNA. 

Ca ministru adjunct de externe, el a purtat negocieri tensionate cu SUA care au dus la ‘Acordul cadru’ din 1994 – cunoscut şi ca Acordul de la Geneva -, prin care Phenianul îşi suspenda activitatea la instalaţia nucleară de la Yongbyon, în schimbul normalizării relaţiilor cu Occidentul şi construirii de către un consorţiu internaţional a unei centrale nucleare fără scop militar. 

La apogeul tensiunilor, Coreea de Nord a venit cu propunerea de a îngheţa activitatea la Yongbyon în schimbul a două reactoare cu apă uşoară, cu garanţii care să împiedice deturnarea lor în scop militar, propunere ce a dus la încheierea acordului. 

Acordul din 1994 este creditat că a încetinit programul nuclear nord-coreean timp de aproape un deceniu, dar a fost abandonat în 2003, după dezvăluirile că Phenianul desfăşura un program secret de îmbogăţire a uraniului. Coreea de Sud, Japonia şi SUA cheltuiseră până atunci peste 2 miliarde de dolari în acest proiect. 

Phenianul şi Washingtonul s-au acuzat reciproc pentru eşecul acordului. 

Coreea de Nord a întreprins primul test nuclear în 2006, urmat de alte trei, cel mai recent în luna ianuarie, provocând o înăsprire a sancţiunilor dictate de ONU.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă