14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAtletismA murit marinarul din legendara poză a sărutului din Time Square

A murit marinarul din legendara poză a sărutului din Time Square

Glenn Edward McDuffie, tânărul marinar protagonist al uneia dintre cele mai celebre fotografii de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, a murit luna aceasta, scrie Huston Chronicle citând membrii ai famliei McDuffie. Veteranul Marinei Americane avea 86 de ani.

În momentul realizării fotografiei cu celebra scenă în care McDuffie se sărută cu sora medicală Edith Shain, el avea 18 ani, iar ea, 26. “Am auzit pe cineva fugind şi oprindu-se exact în faţa noastră. Mi-am ridicat capul şi am văzut că era un fotograf. Am încercat să îmi ţin mâna în aşa fel încât să nu acopăr faţa ei şi am sărutat-o doar cât era nevoie pentru ca fotograful să ne poată poza”, declara McDuffie, în 2007, publicaţiei americane. Curajosul său gest a fost imortalizat de fotograful revistei Life, Alfred Eisenstaedt, în ziua în care americanii sărbătoreau victoria asupra Japoniei. Fotografia este expusă în prezent la Muzeul de Arte Frumoase din Huston.

În 2007, McDuffie a colaborat cu artista de medicină legală a Poliţiei din Huston, Lois Gibson, pentru a demonstra că el şi nu altul este marinarul care s-a sărutat cu Edith Shain în Times Square, în New York, pe 14 august 1945. Lois Gibson povesteşte că atunci când l-a întâlnit prima oară pe McDuffie, acesta era foarte frustrat pentru că nu era recunoscut drept adevăratul personaj din fotografie.

Gibson este cunoscută pentru numeroasele portrete de victime ale unor crime, reconstituite doar prin folosirea craniului lor. Înainte de a tranşa dilema protagonistului real din fotografia lui Eisenstaedt, colaboratoarea Poliţiei din Huston a studiat atent, în imagini mărite, încheietura, cotul, braţele, urechile şi fruntea tuturor celor 11 bărbaţi care au susţinut că sunt adevăraţii eroi surprinşi în poză. În cele din urmă, McDuffie a avut câştig de cauză în faţa tuturor celorlalţi „pretendenţi”.

De îndată ce a fost recunoscut ca erou al poveştii din fotografie, McDuffie s-a bucurat de celebritate. Până la 50 de ani a trăit la Huston, după care, în 2009, s-a mutat în North Texas pentru a fi alături de fiica sa. Ultimii săi ani de viaţă i-a petrecut călătorind prin turnee şi acordând autografe fanilor pe copii ale celebrei fotografii.

Glenn Edward McDuffie va fi înmormântat săptămâna viitoare la Cimitirul Naţional Fort Worth din Dallas. Se încheie astel un capitol din povestea unui cuplu iconic, partenera lui McDuffie din fotografie, Edith Shain, murind acum patru ani, la Los Angeles, la vârsta de 91 de ani.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă