15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAtletismAl Capone. 69 de ani de la moartea celui mai faimos gangster...

Al Capone. 69 de ani de la moartea celui mai faimos gangster al Americii

Timp de 14 ani, în perioada interbelică, guvernele Statelor Unite au încercat să impună prohibiția – limitarea dură a consumului de alcool. Efectul acestei inițiative legislative a fost contrar. Americanii au continuat să bea, chiar în ilegalitate, iar afacerile necurate, inclusiv cele cu alcool, au fost coordonate de un lider sângeros: Al Capone. El a murit în libertate, acum 69 de ani, la data de 25 ianuarie 1947.

Alfonso Capone s-a născut în 1899 în Brooklyn, cartier din New York. A fost al patrulea dintre cei nouă copii ai unui frizer și ai unei croitorese, originari din sudul Italiei, stabiliți în SUA în anul 1893.

Al Capone a devenit unul dintre cei mai faimoși gangsteri americani, anihilând grupări interlope care îi făceau concurență. Rețeaua lui Capone, „Chicago Outfit”, coordona  afaceri cu jocuri de noroc ilegale, case de prostituție, taxe de protecție, dar mai ales cu producerea și vânzarea ilegală de băuturi alcoolice.

Legea prohibiției a fost în vigoare în SUA între anii 1919 – 1933, reprezentând pentru gruparea lui Capone o adevărată mină de aur.

Al Capone a fost un “deschizător de drumuri”  și în procedura denumită, astăzi, spălarea banilor. Capone își disimula banii obținuți ilegal derulând, la suprafață, afaceri legale – spălătorii, vânzare de mobilă veche și de antichități, care erau prezentate drept sursele lui oficiale de venit.

Poreclit "Scarface" din cauza cicatricilor de pe față, rămase în urma unor încăierări,  și "Big Fellow" din cauza poziției de lider interlop, Al Capone a devenit un simbol al crimei organizate transnaționale.

Justiția din SUA nu a reușit niciodată să-l trimită în judecată pe Capone pentru crimele coordonate de el. Cariera interlopă a lui Capone s-a încheiat totuși în anul 1931, după mai bine de zece ani, când guvernul SUA l-a trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Capone a fost condamnat și trimis în închisoare. Cea mai lungă perioadă de detenție, 11 ani, a petrecut-o la Alcatraz.

După eliberare, Capone și-a trait ultimii ani în Florida, bolnav de neurosifilis. Faimosul gangster a murit la 25 ianuarie 1947, după un accident vascular cerebral, la vârsta de 48 de ani.

Pentru lumea interlopă, Capone rămâne un model de eficiență. Pentru sistemul judiciar din SUA, Capone rămâne un obiect de studiu și o dovadă a faptului că legea învinge întotdeauna. Chiar dacă, uneori, cu o întârziere de zece ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...
Ultima oră
Pe aceeași temă