15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismAnii fericiţi ai lui Haydn în Oradea

Anii fericiţi ai lui Haydn în Oradea

Compozitorul şi dirijorul Michael Haydn şi-a făcut debutul în muzica mare tocmai în capitala Crişanei.

Unul dintre cei mai mari compozitori clasici, Michael Haydn, a trăit şi şi-a făcut debutul în muzica mare la Oradea, pe atunci parte a Imperiului Habsburgic. Acolo, el primit prima dată posibilitatea de a lucra ca dirijor principal. Anii petrecuţi la Oradea s-au numărat printre cei mai fericiţi ai marelui muzician.

O familie renumită

Michael Haydn este fratele mai tânăr al mult mai celebrului său frate, Jozef. Michael Haydn s-a născut în anul 1737, în satul austriac Rohrau, situat foarte aproape de actuala graniţă cu Ungaria. Mama sa, Maria, lucra ca bucătăreasă la curtea contelui von Rohrau, unul dintre cei mai importanţi aristocraţi din regiune, care avea apoi să îi sprijine, la debut, pe fraţii Haydn. Tatăl lui, Mathias, era un muzician local, foarte apreciat de consătenii săi şi care era îndrăgostit de folclorul din Austria de Est. El le-a dat primele lecţii muzicale celor doi băieţi ai săi, care aveau să rămână în istoria muzicii. Apoi, cu ajutorul familiei von Rohrau, Jozef şi Michael au fost trimişi să studieze muzica la Viena. Jozef a ajuns primul şi i-a nete­zit drumul spre afirmare fratelui său mai mic. Michael Haydn a ajuns să fie admis, în perioada în care era elev al şcolii de muzică, în corul catedralei Sfântul Ştefan din Viena, unul dintre cele mai prestigioase din Europa acelei vremi. În perioada în care era elev al şcolii de muzică din Viena, Michael Haydn era socotit drept mai talentat decât fratele său, Jozef.

Cum a ajuns în Ţara Crişurilor

La finalizarea studiilor, el a fost numit dirijor la Oradea. Documentele vremii arată că Michael Haydn a avut parte de ani foarte fericiţi în capitala Crişanei. Devenise un dirijor apreciat, avea bani, faimă, prieteni şi se bucura de mare trecere la femei. Compozitorul austriac nu a ţinut o evidenţă clară a operelor sale, astfel că biografii săi au păreri diferite lega­te de care dintre compoziţiile sale au fost create în perioada în care a locuit în Oradea. Michael Haydn a devenit rapid cunoscut în toată Europa. Astfel că, în anul 1762, el a primit oferta de a lucra la Salzburg. Oraşul, azi austriac, era capitala unui principat autonom, pe atunci parte a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Salzburgul era considerat drept una dintre capitalele muzicale ale lumii. În acea epocă, acolo devenise celebru şi Wolfgang Amadeus Mozart, cu care Michael Haydn a interacţionat în mod repetat.

O căsătorie nefericită

După şase ani petrecuţi la Salz­burg, Michael Haydn s-a căsătorit cu o adevărată vedetă a muzicii, Maria Magdalena Lipp, o cunoscută cântăreaţă de operă. Maria Magdalena Lipp l-a inspirat pe Wolfgang Amadeus Mozart să creeze două roluri, inclusiv rolul principal feminin din „Il Re pastore”. Există bănuiala că Maria Magdalena Lipp-Haydn ar fi devenit amanta lui Mozart, iar din acest motiv, Michael Haydn s-a apucat serios de băut. Mozart a lucrat ca muzician la curtea principelui arhiepiscop din Salzburg în perioada 1773 – 1777, când a fost şi cea mai critică perioadă din viaţa lui Michael Haydn. El ar fi vrut să se întoarcă în Oradea, dar soţia sa a refuzat. Michael Haydn nu putea să o părăsească, deoarece divorţul nu este acceptat de Biserica Catolică. În acea perioadă, Leopold Mozart critica deschis alcoolismul în care căzuse Michael Haydn. Singurul care i-a fost alături în acea perioadă grea a fost fratele său, Jozef. De altfel, nefericirea sa l-a inspirat pe Michael Haydn să creeze profunde opere cu caracter religios. De exemplu, Requiem pentru defunctul arhiepiscop Sigismund a influenţat creaţia muzicală a epocii clasice, inclusiv Requiem-ul lui Mozart. Jozef Haydn recunoştea, de asemenea, faptul că muzica religioasă compusă de fratele său este mai valoroasă decât creaţiile sale din acest domeniu. 

Un sfârşit în pace

După plecarea lui Mozart din Salz­burg, pacea pare să fi revenit în viaţa lui Michael Haydn. La zenitul vieţii sale, acesta era din nou apreciat în lumea bună. În anul 1802, el a primit oferta de a lucra ca muzician la curţile prinţului Eszterhazy şi marelui duce de Toscana, aşa cum rezultă dintr-o scrisoare adresată lui Jozef Haydn, căruia Michael îi cerea sfatul. A ales, însă, să rămână la curtea prinţului arhiepiscop de Salzburg, oraş în care a trecut la cele veşnice în anul 1806.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă