9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtletismCartea de povești a Annei Frank va fi scoasă la licitație. Ce...

Cartea de povești a Annei Frank va fi scoasă la licitație. Ce autori germani i-au fermecat copilăria

O carte de poveşti care i-a aparţinut adolescentei evreice germane Anne Frank, care a murit în lagăr la vârsta de 15 ani, va fi scoasă la licitaţie în luna mai la New York.

Conform estimărilor, carte se poate vinde pentru o sumă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de dolari, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această ediţie a poveştilor Fraţilor Grimm în limba germană, care include poveşti precum “Albă ca Zăpada” şi “Hansel şi Gretel”, a aparţinut fetei şi surorii sale, Margot, înainte ca acestea să ascundă, între iunie 1942 şi august 1944, alături de părinţii lor într-un apartament secret din Amsterdam, pentru a scăpa de nazişti. 

Anne Frank a scris numele său şi pe cel al surorii sale pe prima pagină a acestei cărţi publicate în 1925, a anunţat casa de licitaţii Swann Auction Galleries, care va organiza vânzarea din 5 mai. 

Cartea urmează să fie expusă la sediul său din New York, începând cu data de 2 mai. 

Anne Frank s-a născut la 12 iunie 1929 la Frankfurt am Main, în Germania, iar sora sa în 1926. Familia sa a plecat din Frankfurt la Amsterdam, în 1933, pentru a scăpa de nazişti şi ulterior a petrecut doi ani ascunsă în apartamentul secret, unde Anne a scris faimosul său jurnal, înainte de a fi denunţată şi deportată. 

Adolescenta a murit de tifos în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen la vârsta de 15 ani, la începutul lui 1945, la câteva zile după sora sa. 

Jurnalul lui Anne a fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare şi tradus în 67 de limbi. 

Cartea de poveşti a fost lăsată în urmă, atunci când familia a plecat să se ascundă, şi a fost ulterior cumpărată de o familie care a realizat abia în 1970 cine a fost proprietarul. Ei şi-au propus să o returneze tatălui lui Anne, Otto, singurul supravieţuitor din familie, însă acesta le-a scris, spunând că pot păstra cartea. Scrisoarea acestuia va fi vândută alături de carte la licitaţia din 5 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă